Sat12162017

Poslednja izmena:08:34:50 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Kopaonik u boji borovnice

Kopaonik u boji borovnice

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

Drugog dana manifestacije Dani borovnice koja je po osmi put održana na Kopaoniku, ove godine od 28.- 29. jula, u organizaciji MD Mountain Resort, NP Kopaonik, TO Raška i TO Brus, okupljen je veliki broj izlagača tradicionalnih proizvoda od borovnice i drugog šumskog voća, koji su se takmičili u nekoliko kategorija, a u kulturno umetničkom programu nastupili su članovi Etno umetničkog kluba Čerenjski, sa plesnim studijom i mladim pevačkim nadama, Janom Biorac i Tijanom Premović iz Raške, KUD Brvenica zdravicom i izvornom pesmom i Ansambl narodnih igara i pesama „Frula“ iz Raške.


Šumske proplanke planinske pašnjake, doline reka i ostale delove Kopaonika nastanjuje retko divlje voće. Najatraktivnija među njima je samonikla borovnica koja se prostire na 300 ha, a bere se krajem jula početkom avgusta. Cilj ove manifestacije je da predstavi sve ono što od ovog slasnog voća, pre svega stanovnici podkopaoničkog kraja mogu napraviti, ono što je njima od vajkada poznato, a što i na ovaj način pokušavaju da zainteresuju i dopru do svih zaljubljenika u domaće, zdrave proizvode. Tročlani stručan žiri, proglasio je one najveštije u četiri kategorije.
U kategoriji slatka i želei prvu nagradu osvojila je Živadinka Čajić iz Brusa, drugu Zelenbašta, treće KOPIKO Brus.
U kategoriji alkoholnih pića, prvo mesto pripalo je Beograđanki Dragani Bokan, drugo Živadinki Čajić, a treće Slobodanki Simić.
Najukusnije i najkvalitetnije sokove, po mišljenju žirija, ovoga puta proizvela je Zelenbašta, zatim Živadinka Čajić i kao treća Dragana Bokan.
U četvrtoj kategoriji, džemovi i pekmezi, prvo mesto pripalo je Dragani Bokan, drugo Živadinki Čajić, a treće KOPIKO Brusu.
U disciplini najlepše uređenog štanda, žiri je proglasio štand Zelenbašte.
Za ukupnog pobednika takmičenja u pripremi proizvoda od borovnice, proglašena je višestruka pobednica ovog i sličnih takmičenja, Živadinka Čajić.
Drugog dana proglašeni su pobednici i takmičenja u branju borovnica, održanog prethodnog dana. Tu takođe nije bilo iznenađenja, pa su prva tri mesta identično podeljena kao i prethodne godine. Najviše borovnica u zadatom vremenu nabrala je Snežana Đokić iz Brusa (286 grama za 20 minuta), drugo mesto zauzeo je njen sin, Dalibor Đokić (268 gr), dok je treće mesto pripalo Veri Krstić iz Švedske (224gr).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar