Sun02182018

Poslednja izmena:10:44:08 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Prof. Branislav Uzelac: Kurs za zvanja u MGSS u cilju smanjenja trovanja gljivama

Prof. Branislav Uzelac: Kurs za zvanja u MGSS u cilju smanjenja trovanja gljivama

  • PDF

Prof. Branislav Uzelac, predsednik Asocijacije gljivara Srbije i predsednik Komisije za nauku i edukaciju Mikološko-gljivarskog saveza Srbije, tokom šest dana držao je kurs za zvanja u MGSS. Slični kursevi, kao uslov primanja u punopravno članstvo, godinama su održavani u okviru matične Asocijacije gljivara. To je bila osnova za dogovor prof. Uzelca sa predsednikom MGSS Zoranom Jelenkovićem i potpredsednikom MGSS Goranom Miloševićem, o neophodnosti organizacije tečaja prilagođenog potrebama Saveza.

Cilj ovog kursa je, pre svega, smanjenje trovanja gljivama. Po rečima profesora, ako se uporedimo sa zemljama slične veličine, Hrvatskom i Slovačkom, gde se beleži jedno trovanje svakih deset godina, kod nas se svake godine dešava po deset, što znači da se 100 puta više trujemo od njih. To ne znači da oni o gljivama znaju mnogo više od nas, već da imaju koga da pitaju koje su gljive jestive, a koje ne. U Srbiji do sada to nije bio slučaj i ovo je put stvaranja kadra koji će sa punim autoritatem moći da da pouzdane informacije o jestivosti gljiva svakom ko to zatraži od njih. Ni stanje na našim pijacama nije ništa bolje. Prodavce gljiva nema ko da kontoliše, a oni radi zarade, prodaju srećom neotrovne, ali često nejestive gljive, koje su u prirodi i najzastupljenije.
- Moramo na neki način podići kulturni nivo, kada su gljive u pitanju. Ovaj kurs stvara prvu generaciju stručnjaka koji mogu kompetentno da kažu: „Ova gljiva je za jelo, a ova nije“ - objašnjava naš sagovornik. On ističe da su, u cilju što šireg priznavanja, u sistem formalizacije zvanja gljivar ili determinator u MGSS, po savetu kolega gljivara iz Hrvatske, od samog početka uključene i nauka i država. Zahvaljujući MGSS, Srbija će biti prva zemlja kojoj je pošlo za rukom povezivanje svih instanci, kao i da će sertifikate stečene na ovaj način biti priznati i od strane države. Dogovor je i da svako ko dobije stručno zvanje, potpiše kodeks MGSS i obavezu da će poštovati zakone, a MGSS zadržava pravo da svakom onom ko se ne ponaša u skladu sa pravilima, bez obzira na znanje, to zvanje oduzme. Ista će biti reakcija i u slučaju neljubaznosti i neadekvatnog odnosa sa ljudima, jer se time krši kodeks i smisao celokupne ideje. Polaznici, članovi gljivarskih društava sa teritorije cele Srbije, kao i predstavnici Nacionalnog parka „Kopaonik“, ispit, kao uslov za dobijanje zvanja, moći će da polažu početkom septembra, u vreme održavanja „Dana vrganja“, takođe na Kopaoniku. Očekuje se velika izlaznost, jer će osim polaznika, biti veliki broj samoukih gljivara i onih koji o gljivama mnogo znaju. Skripta za sakupljače gljiva, osnovni priručnik za praćenje kursa, dostupan je svakom (www.gljivari.org.rs/Prirucnik_za_sakupljace.pdf), i predstavlja beleške polaznika ranijih kurseva, isfiltrirane i verifikovane od strane prof. Uzelca. O uvodu, koji je za ovu priliku „pojačan“, praktičnim savetima u radu sa ljudima, uz male modifikacije i osavremenjeno gradivo, svi zainteresovani mogu da dobiju objašnjenja od onih koji su pratili kurs. - Ne mislim da su na ovim predavanjima polaznici čuli bog zna šta novo, ali jedno je „pokupiti“ pojedinačne informacije, a sasvim drugo dobiti sistem. Vi sa sistemom možete da napredujete dalje. U tom smislu se nadam da smo postigli potpuni uspeh, a od ispita, na koji će po mojoj proceni, izaći četrdesetak ljudi, očekujem prolaznost u velikom broju - izjavio je prof. Branislav Uzelac. Za razliku od ovog, promotivnog kursa, koji je okupio tridesetak polaznika na Kopaoniku, svaki naredni će biti na komercijalnoj osnovi jer, „niko ne može očekivati da svaki put bude besplatno smešten toliki broj ljudi na najskupljoj planini u Srbiji“. Vrednost ovog projekta, uspostavljanje odgovornosti u oblasti u kojoj je do sada nije bilo, ili ne dovoljno, obećava bolju edukaciju građanstva i širu afirmaciju ove teme, koje treba da postignu smanjenje grešaka i neželjenih posledica.

Više fotografija sa kursa na Kopaoniku, možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.1738949249451894.1073743881.100000105079334&type=3&pnref=story.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar