Sat12162017

Poslednja izmena:08:34:50 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Mirjana Vujasinović: Rumfest 2017 u znaku jubileja

Mirjana Vujasinović: Rumfest 2017 u znaku jubileja

  • PDF

- Posebno mi je drago da Rumfest i posle sedam godina trajanja i dalje raste i razvija se, dobija dimenzije jednog festivala koji neguje tradiciju, pre svega, kada su gastronomija ovog kraja i enologija u pitanju - rekla je direktorka Turističke organizacije opštine Ruma, gospođa Mirjana Vujasinović, pozdravljajući prisutne na stručnom delu manifestacije Rumfest, koja se 02. i 03. avgusta održava u Rumi.

Ona je takođe istakla značaj prisustva vitezova vina koji od prvog dana podržavaju ovu manifestaciju i daju jednu svečanu notu Rumfestu. Takođe je izrazila zadovoljstvo što se naporima ekipe Turističke organizacije Ruma priključilo i više direktorki sremskih turističkih opštinskih organizacija, dajući i na taj način podršku naporima Rumljana da svoju kultnu manifestaciju učine još boljom.
- Ovogodišnji Rumfest je u znaku ne malog jubileja - 270 godine Rumskog vašara koji je sinonim za Rumu i svojevrsan brend ove opštine. Mi smo iskoristili ovaj jubilej kao lajtmotiv ove manifestacije. Na tu temu publiku očekuju brojni sadržaji, od prezentacije, izložbe fotografija, do podrške tradiciji i tradicionalnom - istakla je direktorka, i pozvala svakog ko ima vremena da prošeta do Vašara, da bar na trenutak oseti atmosferu ovog događaja koji se svakog trećeg u mesecu održava u ovom gradu.
Činjenica je da magistralna pruga Beograd - Sarajevo, koja povezuje Aziju i Evropu prolazi kroz Rumu; da je kroz rumsku železničku stanicu prolazilo preko 200 vozova na dan; da pored grada prolazi i autoput, nekada zvan Bratstvo i jedinstvo, koji takođe spaja deo Azije sa Evropom; isto tako magistralni put koji vodi od Novog Sada prema Šapcu i dalje prema Republici Srpskoj; da svakog časa možete videti po neki avion koji sleće ili uzleće sa Aerodroma „Nikola Tesla“; da 12 km od Rume teče reka Sava, malo dalje Dunav, na kojima se odvija rečni saobraćaj. Zbog toga Rumljani nikada ne zaboravljaju da podsete da je Ruma raskrsnica svih bitnih puteva, što je verovatno i bio razlog da 1747. godine carica Marija Terezija Rumljanima da privilegiju održavanja četiri vašara godišnje (na Cveti, Spasovdan, Miholjdan i na Sv. Petra i Pavla, čime se svrstаva u red slobodnih trgovištа.
Posle Drugog svetskog rаtа (od 1957) Vаšаr je održаvаn svаke prve srede posle prvog u mesecu, dok se nije prešlo nа dаnаšnji režim svаkog trećeg u mesecu, mа koji dаn on pаdаo. Vаšаr je sа rаnijeg prostorа premešten nа prostor severno od grаdа, iаko se prodаjа robe odvijа i u sаmom grаdu počev još od Glаvne ulice. Nа njegа dolаzi veliki broj trgovаcа iz cele zemlje. Prodаjаu/kupovinu stoke zamenjena je nekim drugim ponudama, a pazar se po pravilu potvrđuje pod šatrom uz jagnjeće pečenje i muziku. Svaki put vašarištem prodefiluje više ljudi nego što Ruma ima stanovnika, i do 35.000.
Vašar nudi jedinstven vid „narodske“ zabave i tradiciju na kojoj mu sve današnje manifetacije mogu pozavideti.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar