Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Ljubica Bošković: Regata Majke Angeline na vojvođanski način

Ljubica Bošković: Regata Majke Angeline na vojvođanski način

  • PDF

Za razliku od velikog broja adrenalinskih regata na brzim planinskim rekama, koje često znaju biti i opasne, Vojvođani, odnosno Sremci, organizovali su „Regatu Majke Angeline“, na reci Savi, u ataru sela Kupinova, opština Pećinci. Osmu godinu zaredom, ova regata okuplja na desetina plovila i lokalno stanovništvo, koje se prepušta radostima mirnih voda ravničarske reke, i lepotama predela kroz koje prolazi.

- Cilj ove regate je dobro druženje na reci, kaže v.d. direktorka Turističke organizacije Opštine Pećinci, Ljubica Bošković, i dodaje:
- Često nam se čini da ni mi, koji živimo na ovom području nismo svesni šta imamo, i da ne koristimo dovoljno. Upravo ova regata, čija trasa prati Kupinski kut, uz Orlaču, najtipičniji meandar na čitavom toku reke Save, i najveći u Srbiji, prolazi dužinu od 25 kilometara, od „Plandišta“, koje se nalazi na 80-tom km, a završava na „Skeli“, na 55-tom km reke Save, tako što se i start i cilj nalaze u ataru sela Kupinova. Sve vreme plovi se obodom Obedske bare, močvarno-šumskim kompleksom, nekada čuvenom ornitološkom rezervatu, danas Specijalnom rezervatu prirode. Ono što takođe ne treba da zaboravimo je, da je Obedska bara proglašena prvim zaštićenim područjem u Evropi 1874. godine, i da je nakon Jeloustonskog parka u SAD, to drugo područje na svetu nad kojim je proglašena administrativna zaštita. Zbog svojih izuzetnih prirodnih vrednosti, Obedska bara se nalazi na listi vlažnih područja Ramsarske konvencije od 1977. godine, kao prvo u našoj zemlji, a 1989. godine je proglašena i za međunarodno značajno stanište ptica (IBA), pa je ovo dobra prilika da se neko nešto podseti, ili usvoji nova znanja - objašnjava Ljubica Bošković. Ona je takođe istakla činjenicu da je Kupinovo jedino selo u Sremu bilo kraljevski grad, i da je u njemu stolovali naslednici srpskog despota Đurđa Brankovića, odnosno žena njegovog sina Stefana Brankovića Angelina i sinovi Đorđe (Sveti Maksim) i Jovan, srpski despoti. Posle druženja, kupanja, pesme i zabave tokom plovidbe, regataše je čekala pesma kupinovačke tamburaške bande, kazan ukusnog lovačkog paprikaša, i poslastice žena iz Udruženja: „Veselice“ iz Deča, „Ogarčanke“ iz Ogara, „Sunčev cvet“ iz Donjeg Tovarnika, i gošćama iz Stare Pazove UŽ „Jagodica“. Organizatori, Turistička organizacija opštine Pećinci i lokalna samouprava, učinili su sve u skladu sa tradicionalnim sremačkim gostoprimstvom: hrane je bilo u izobilju, smeha i veselja uz muziku za svačije uši, takođe. Regata koja bi mogla da se opiše rečima ODMOR, REKREACIJA, EDUKACIJA reprezentativan je turistički proizvod koji bi već sledeće godine realno mogao da privuče daleko veći broj turista, pre svega iz gradova prema kojima gravitira: Beograda, Šapca, Rume, Novog Sada.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com