Tue02202018

Poslednja izmena:08:26:42 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Doživi berbu u Mačkovim vinogradima na Fruškoj gori i ponesi doživljaj sa sobom

Doživi berbu u Mačkovim vinogradima na Fruškoj gori i ponesi doživljaj sa sobom

  • PDF

Još je Branko Radičević pevao o berbi: "Ao, berbo, tebe žalim kletu! Ta šta lepše od tebe na svetu?"
U međuvremenu, mnogo se stvari u ovoj oblasti privrede promenilo, zahvaljujući ne samo samopregornom radu vinogradara i vinara, vinskih promotera u koje ubrajamo i naš portal, već i zbog sve više sluha turističkih agencija i njihove saradnje sa vinarijama širom Srbije. Nadaleko su dospele lepe priče sa raznoraznih vinskih puteva i ostavljenih utisaka vinskih hedonista. Uostalom, priča „od usta do usta“, koju zagovaraju mnogi, je i najlepša i najefikasnija.

E, upravo tako jedan neobičan put u vinograde, priređuje novosadska TA Magelan, koja će učiniti da i vi osetite kako vinograd i grožđe dišu, da iskusite čari berbe u Sremu, uz prave vinogradarske obroke i naravno tamburaše!
Gde? Pa naravno, u vinogradima Vinarije Mačkov podrum, vlasnika Save Jojića, jednog od prvih ljudi u ovoj branši, koji uvek nastoji da bude nov, aktuelan i da raznim vidovima akcija u vinskom turizmu privuče sve veći broj vinoljubaca i onih koji vole prirodu, a na dobrobit celokupnog vinogradarstva i vinarstva u Srbiji.
Polazak na ovu jedinstvenu turu je u nedelju 10. septembra u 9:00 iz Iriga, iz vinarije Mačkov podrum. Učesnici berbe će se traktorskim prikolicama prevesti zemljanim atarskim putem do vinograda, potez Ružaš, koji se nalazi na samoj južnoj padini Fruške gore, gde je, između ostalog, zasađena i sorta grožđa Portugizer. Po dolasku u vinograd, berači će dobiti makaze za berbu, zaštitne rukavice i kratke instrukcije kako se bere grožđe.
Nakon sat vremena pravi se pauza za pravi vinogradarski doručak! U predivnom prirodnom ambijentu vinograda, "na prljku" odnosno na otvorenoj vatri peče se slanina, kobasice i ostali sremski specijaliteti. Ko želi, može sam da ispeče sebi doručak, a za onog ko ne želi tu je ljubazno osoblje Mačkovog podruma da pomogne.
Potom se berba nastavlja takmičenjem u branju grožđa, a najuspešniji će biti proglašeni za pobednike, koje čekaju i vredne nagrade.
Sledi domaćinska sremačka gozba - vinogradarski ručak, uz nezaobilazne tamburaše, baš kao što je Branko Radičević i opevao u svojoj pesmi. Berba se završava oko 16,00h, nakon čega se berači vraćaju u Vinariju Mačkov podrum, gde ih čeka degustacija vina.
Za svakog učesnika berbe predviđeno je da kući ponese određenu količinu nabranog grožđa
i jednu boca vina Portugizer 0,75l.
Detaljnije informacije na sajtu: http://www.serbianadventures.com/sr/adventure/view/429?REFID=DJJMP2407
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar