Tue02202018

Poslednja izmena:08:26:42 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Počeli Dani vrganja na najlepšoj srpskoj planini - Kopaoniku

Počeli Dani vrganja na najlepšoj srpskoj planini - Kopaoniku

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Osmu godinu za redom, početkom septembra, Kopaonik postaje stecište gljivara iz svih krajeva Srbije, ali i regiona. I ne samo gljivara, već i ljudi koji vole gljivarstvo i prirodu uopšte, jer je Kopaonik još uvek mesto gde se ona ljuborno čuva. Organizatori manifestacije, kao i ranijih godina su Nacionalni park „Kopaonik“, Mountain Resort, Turistička organizacija Raška i Turistička organizacija Brus. Mesto njenog održavanja - Vatrište i Hotel „Rtanj“ i ovo je jedan od retkih događaja koji je dobio svoj prostor u čijem centru je postavljena velika maketa njegovog veličanstva - VRGANJA, koji se izdvojio od velikog broja različitih vrsta gljiva koje naseljavaju ovu planinu, za koju se kaže da je Evropa u malom.

Vrganj se odlikuje po specifičnoj aromi, sadržaju hranljivih i lekovitih sastojaka. Bogat je belančevinama, vitaminima i mineralima, kao i određenim sastojcima koji imaju antikancerogeno dejstvo, sa antibiotičkim i imunostimulativnim delovanjem. Vrganj može da se konzumira na bezbroj načina - svež, pohovan, sušen, ali i ukiseljen, a da ujedno ima odličan ukus i visoku hranljivu vrednost. Ova vrsta gljiva ne sadrži saharozu i skrob, pa se posebno preporučuje dijabetičarima.
Manifestaciju „Dani vrganja“, otvorio je gospodin Radenko Cvetić, direktor Turističke organizacije Raška koji je tom prilikom pozdravio sve zaljubljenike u najlepštu srpsku planinu. Podsetio je i na dane pre osam godina i prvo održavanje „Dana vrganja“, proizišale iz ideje dvoje-troje entuzijasta, a danas spramne da okupi gljivare iz svih balkanskih zemalja. Mnogo toga se promenilo, kada je ovaj događaj u pitanju, samo je cilj organizatora i gljivara ostao isti: da to bude jedan od najatraktivnijih turističkih proizvoda zasnovan na očuvanju prirode.
- Ubeđeni smo da ćemo u narednom periodu shvatiti šta znači priroda, Kopaonik, očuvani deo ove naše planete čije se zdravlje sve više narušava. Uloga TO Raške i svih onih koji vole ovaj kraj, koji vole gljivarenje i prirodu, je da uložimo sav napor da sačuvamo ovu planinu, van centra turističkog dela, da ovo bude manifestacija koja će okupljati sve veći broj ljudi, ne samo gljivare već i sve ljubitelje čiste, prave i zaštićene prirode - rekao je između ostalog gospodin Cvetić. Kopaoničke manifestacije su poznate po nastupima kulturno-umetničkih društava, svih onih koji neguju narodnu pesmu i igru, tradiciju ovog kraja. Ove godine taj segment „Dana vrganja“ oplemenio je nastup KUD-a „Milomir Glavčić“ iz Jošaničke Banje. Oni su izveli igre iz Gornjeg Poreča i Leskovačkog kraja. Publika, koja je pratila otvaranje, mogla je samo da uživa.
Manifestacija „Dani vrganja“ 2017. će trajati od 01. do 03. septembra.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.1777765832236902.1073743934.100000105079334&type=3&pnref=story

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar