Tue02202018

Poslednja izmena:08:26:42 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Gljivarske delicije mirisale Kopaonikom

Gljivarske delicije mirisale Kopaonikom

  • PDF

Takmičenje u kuvanju jela od gljiva zakazano za podne, okupilo je brojne ekipe koje su ispred gljivarskih društava ili samostalno i ove godine odmeravale svoja kuvarska umeća. I ovo su karakterisali nove i interesantne kombinacije sastojaka, entuzijazam svih učesnika da im uspe sve ono što su naumili i večtiti optimizam da im je pošlo za rukom da pripreme najukusnije jelo, dovoljno dobro da ih proglase pobednicima.

Tako je bilo i u subotu, 02. septembra, za vreme osme po redu manifestacije „Dani vrganja“, na Vatrištu u centu turističkog centra Kopaonika, gde se okupilo dvanaest ekupa iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, takmičeći se u četiri kategorije: predjelo, glavno jelo i pleh/roštilj, dok se četvrta kategorija, inovativnost, odnosi na sva ponuđena jela, u prethodne tri kategorije.
Petrović Aca iz GD „Niš“, sa svojom suprugom Gordanom, pripremio je čorbicu od gljiva i mesa, sa kojom je do sada osvojio 10 zlatnih i jednu bronzanu medalju, ne prepuštajući tako ništa slučaju, odlučio se za proverenu varijantu.
Marko Lazić ispred hotela „Rtnja“, uz svesrsnu pomoć Predraga Milovanovića, i ove godine su uzeli učešće u sve tri kategorije. Za predjelo su pripremili rezenace od palačinaka sa piletinom i vrganjima, za glavno jelo gulaš od vrganja i junetine, i u kategoriji jela sa roštilja vrganje u sosu od kajmaka. Branili su prvo mesto od prošle godine osvojeno u kategoriji jela sa roštilja.
Mirjana Igrutinović iz GD „Niš“ na čelu brojnog tima iz ovog udruženja, nastupila je na ovom takmičenju po peti put, i odlučila da pripremi nešto posebno: za predjelo krekere od vrganja, za glavno jelo paprikaš od vrganja i u plehu vrganje u plavom patlidžanu. Bez obzira na ishod pokazala je sve svoje majstorstvo i domišljatost, a publika je jedva čekala da žiri oceni jela da bi mogla da pripremljeno proba.
Nebojša Janićević iz GD „Vilino kolo“ iz Petrovca na Mlavi, bio je šef najmnogobrojnijeg tima ovog takmičenja. Za ovu priliku pripremili su jelo samo u kategoriji glavnog jela, pripremivši gulaš. Kažu da nisu dobili tačnu informaciju da mogu da nastupaju u sve tri kategorije, ali pošto im je ovo prvi nastup, već sledeće godine, treba ih očekivati sa kompletnim menijem.
Veroljub Stašević iz Novog Pazara, po zanimanju je nastavnik fizike, ali ni varjača mu ni
je strana. Druženje je to koje ga poslednjih pet godina dovodi na Koaponik i ovu manifestaciju da kao šef, ove godine četvoročlane ekipe „Kopaonik 007“ priprema jela. Do sada je ova ekipa osvajala druga i treća mesta, nikada prva ali, ko zna. Gulaš od vrganja i klasičnu tanjiraču mogu da budu dobra osnova da zadovoljni ukus i žirija i publike.
Radomir Šarković iz MK Mountain Resort, zamenik šefa kuhunje uz kolegu Nikole Kljajića, za ovu godinu je pripremio predjelo: tart od vrganja i klasičan sote od vrganja za glavno jelo.
Nikola Nićiforović iz "Kraljevih čardaka" branio je prošlogodišnju pobodu čime je njegova odgovornost, da ponovi prošlogodišnji uspeh, bila veća. Za ovu godinu pripremili su za glavno jelo nešto novo: ribić sa vrganjima, i nešto staro: prošlogodišnji pobednički gulaš od vrganja i u kategoriji hladnog predjela: tartar od vrganja.
Damir Perić iz Umaga predstavljao je D.G. „Boletus“, Bujštine, svake godine prisutno društvo iz Hrvatske. Ove godine dobro poznati među gljivarima, Vesna Arzenšek i Marino Šimić, bili su sprečeni da dođu na manifestaciju, ali su imali dostojnu zamenu. Damir Perić je doneo neke egzotične specijalitete sa Jadrana, „jakobove kapice“, jelo od vrgnja, i salatu od blagve, sve pripreljeno na visokokvalitetnom maslinovom ulju i uz autohtono istarsko vino Malvaziju. Sve kako treba i kako je red.
Mihailo Birčanin iz GD „Medvednik“ iz Valjeva sa ekipom koja je brojala šest članova pripremio je samo jelo sa roštilja - dimljenu vešalicu sa vrganjima uz objašnjenje da je suša bila krivac što vrganja nije bilo u dovoljnoj količini, pa je meni morao da se prilagodi tim uslovima.
Slavku Paintaru Pinkiju, najvećoj zvezdi ovog takmičenja, prošle godine se pridružio Blaž Zajc, i sada ovaj dvojac osvaja simpatije publike. Nije ni čudo kada su to uvek neke nove delicije. Za ovu godinu odlučili su se za: tatarski biftek sa gljivama, pastirsku čorba sa jagnjećim mesom, krompirom, vrganjima i lisičarkama i tavu sa telećom obrazinom, krompirima i pečenim vrganjima. On je najnagrađivani učesnik ovog takmičenja, ali ne samo iz razloga što pogađa ukus ovdašnje publike, već zato što se svake godine pojavi sa nečim novim, drugačijim. Kaže da to njemu nije teško, i da za sat vremena krene u pripremu sasvim drugih specijalitete. Čak i nečeg što nikada nije radio.
Živadinska Čajić, žena koja za samo za pobede, koja je kuvala širom Srbije i uvek pobeđivala. I ovde je bila i pobednica i sveukupni pobednik, a ove godine je pripremila „Flija pitu“ sa vrganjima i korama od heljdinog i raženog brašna, koju je prvi put priprema na ovom takmičenju. Osim ove pite za predjelo je pripremila i punjene paprike sa vrganjem, zatim pljeskavice od vrganja bez mesa, a za kuvano jelo gulaš sa vrganjem. U njenim jelima se nije osetila nestašica vrganja, odgovarajući tako na najbolji način, temi ovog takmičenja. Ona je iznela i kolače i napitke, zadovljna svim što je pripremila o čemu je najbolji sud dala publika neostavivši ni jedan zalog niti od jednog jela.
Redovan učesnik ovog takmičenja je i Dragana Bokan iz Beograda, koja je ovoga puta nastupala van konkurencije, ali nije odstupala od svojih principa, pripreme vegetarijanskih specijaliteta. Da li ste jeli tortu od gljiva, ili možda proju od vrganja i lisičarki sa povrćem, nešto što je činilo deo njene prebogate ovogodišnje ponude?

Više fotografija možete da pogledate na nađoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar