Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Novosadski sajam turizma na dobrom putu

Novosadski sajam turizma na dobrom putu

  • PDF

Na Novosadskom sajmu, u četvrtak, 7. septembra, održan je i treći sastanak Saveta Sajma turizma, kojim je predsedavao prof. dr Slobodan Unković, Univerzitet Singidunum, Beograd.
Savet je osnovan shodno obimu i važnosti poslova koji su se našli pred Novosadskim sajmom u ralizaciji novog koncepta te priredbe. U Savetu se, pored predstavnika republičke, pokrajinske i gradske administracije, nalaze eminentni stručnjaci u oblasti turizma, kao i reprezenti institucija, fondova, strukovnih udruženja i organizacija, univerziteta, fakulteta i visokih škola.

Predstavljen je novi petogodišnji koncept Sajma turizma koji je usvojen na 1. sastanku Saveta. Konstatovano je da sada već može da se kaže da je ovaj Sajam bolji od prethodnog, sa evidentnom tendencijom rasta u narednom periodu. Definisani su i tematski grupisani učesnici koji će biti predstavljeni po celinama uz već najavljenu centralnu izložbu „Putevima rimskih imperatora“. U saradnji sa Evropskom preduzetničkom mrežom postavljena je i B2B platforma. „Dani karijere“ su program koji je plod saradnje sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, a pomoći će zainteresovanima da dođu do posla u turizmu. Neizostavan je i takmičarski segment u gastronomiji koji se realizuje u saradnji sa novosadskom Ekonomskom školom. Očekuje se učešće oko 120 učenika, a biće tu i takmičenja profesionalaca. Već su dogovoreni i nastupi banja, hotela, škola fakulteta... Do sada su potvrđeni učesnici iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i Mađarske. Priprema se i „Diplomacy Day“ - posebni programi sa ambasadorima koji će posetiti Sajam i čiji će predstavnici, između ostalog prikazati i gastronomiju svojih zemalja.
Sastanku je prvi put prisustvovao i dr Miroslav Knežević, novi državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, neposredno zadužen za turizam, koji je istakao da ima razloga za zadovoljstvo zbog načina na koji se ceo proces organizovanja Sajma odvija. – Pedeset godina je značajan jubilej, a Sajam sam po sebi važna institucija i treba voditi računa da događaji kao što je ovaj i imaju takvu važnost. Struktura je dobro napravljena, dobro su uklopljeni i lov, ribolov i turizam i sport, rekao je Knežević.
Prof. dr Slobodan Unković je napomenuo da je ovo godina održivog razvoja i da su teški i veliki zadaci ne samo pred poslenicima u turizmu, već i da je npr, ekologija jedna velika i važna tema kojoj se treba posvetiti. Dodao je i da je usvojena strategija kojom se Novi Sad uz Beograd uključuje u najuže prioritete kada je u pitanju podsticanje razvoja turizma. Istakao je i da Novosadski sajam ima podršku Vlade Republike Srbije, Pokrajinske vlade, Privredne komore Srbije, Privredne komore Vojvodine, Grada Novog Sada, turističkih organizacija Srbije, Vojvodine, Novog Sada...
- Znamo kako turizam pokreće privredu. Stoga smo uspostavili saradnju sa svim privrednim komorama i županijama u okruženju sa namerom da oni okupe, između ostalih tur-operatere i vinarije i vinare i dovedu ih na Sajam turizma u Novom Sadu, jer verujemo da će oni to prepoznati kao svoj interes - rekao je predsednik Privredne komore Vojvodine, Boško Vučurević.
Sastanku su, između ostalih prisustvovali i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, HORES-a, Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu i Turističke organizacije Srbije. Generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković je naglasio da je i Novosadski sajam kao organizator zahvaljujući Savetu Sajma turizma sagledao ovu priredbu iz novog ugla i dobio nove poglede, smernice i iskustva ka trendovima koje sada bolje percipira. – Otvorili smo vrata i nekim novim sadržajima. Trudimo se da pomeramo ovaj proces i Sajam u napred i nadamo se novom kvalitetu koji će biti dostupan ne samo nama, već i široj publici, rekao je Cvetković.
Jubilarni 50. sajam turizma biće održan na Novosadskom sajmu od 5. do. 7. oktobra. Istovremeno sa Sajmom turizma, biće priređen Sajam sporta.Veza sajmova posvećenih prirodi i čoveku i ove godine će biti učvršćena preplitanjem priredbi – 50. sajmovi LORIST se održavaju od 3. do 8, dok Sajam konjarstva traje od 5. do 8. oktobra.

Novosadski sajam, PR služba
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com