Tue02202018

Poslednja izmena:08:26:42 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Jadranka Beljan Balaban: Vojvodina vidljiva gastro destinacija na turističkoj mapi Evrope i sveta

Jadranka Beljan Balaban: Vojvodina vidljiva gastro destinacija na turističkoj mapi Evrope i sveta

  • PDF

Na uvertiri za predstojeći događaj, Festival gastronomije „Ukusi Vojvodine“, održanoj 12. septembra u Limskom parku, organizator, Udruženje „Interfest“ je na slikovit način predstavilo saradnju jednog restorana koji neguje domaću kuhinju – „Sokače“ iz Novog Sada, i proizvođača suvomesnatih proizvoda od mangulice, Koviljčanina Save Graorca, kao i porodice Zeremski iz Čerevia, vlasnike Vinarije „Belo brdo“, koja se predstavila svojim vinima.

Promoteri ovog događaja, među kojima je bila i Jadranka Beljan Balaban, uz pomoć Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada, želeli su da promovišu Vojvodinu kroz njenu autohtonu gastronomiju, stvarajući tako jedan novi brend. Ideja za tu inicijativu stara je godinama, izrasla iz vanredno raznovrsne, specifične, multikulturalne, a opet naše, vojvođanske tradicije i njene prebogate kuhunje, i sve većeg broja turista u potrazi za novim i zanimljivim gastronomskim destinacijama. - Naša želja je da učinimo Novi Sad i Vojvodinu jednom takvom destinacijom - kaže gospođa Jadranka Beljan Balaban, koja je sa Natašom Budusavljević Radišić, organizatorkom prestižnog vinskog festivala „Interfest“, petanest godina radi na promociji vina i vinskog turizma i njihovom saradnjom sa brojnim akterima, započela ovu priču. Svesni konfuzije proizišle iz činjenice da vojvođanska gastrnomija trpi razne uticaje i gubi i ono što ste zove autentični vojvođanski ukus, a da je u mestima širom Vojvodine sve više malih proizvođača koji idu putem unapređenja kvaliteta svojih proizvoda spremnih da ga učine što atraktivnijim, pokrenuli su projekat koji će „izneti na astal“ i pred konzumente sve ono što ovaj kraj ima trenutno da ponudi, kada su prehrambeni proizvodi i domaća jela u pitanju. - Shvatili smo da je potreban projekat koji bi povezao domaće proizvođače sa ugostiteljima, sa čardama, salašima, restoranima, kako bi se ta naša jela sačuvala i zadržao njihov autentičan ukus, upravo time što će naši ugostitelji namirnice za ta jela uzimati od domaćih proizvođača. To je krug koji svi zajedno želimo da unapredimo - kaže naša sagovornica. Ovaj projekat je zvanično pokrenut u septembru prošle godine, a prvu promociju doživeo već na ovogodišnjem „Winterfestu“, manifestaciji koja je prvi put osim vina, vrlo uspešno predstavila i gastronomske specijalitete iz severne srpske pokrajine. I to tako, da su ponuđenim bili zadovoljni i posetioci iz Srbije, ali i brojni stranci, koji su se u to vreme zatekli na zimovanju, na najlepšoj srpskoj planin - Kopaoniku. Samo mesec dana kasnije, „Uskusi Vojvodine“ su dobili priliku od Privredne komore Srbije i Pokrajinske vlade da jedan segment ovog projekta zajedno sa vinima, predstave i na 20. jubilarnom Međunarodnom sajmu privrede - Mostar 2017., zajedno sa više od 800 izlagača iz 30 zemalja. Štandu „Ukusi Vojvodine“ nisu mogli da odole ni brojne strane delegacije, posebno zainteresovane za ukus Petrovske klobase, suvomesnate proizvode sremskomitrovačkih prerađivača i vina sa Fruške gore. Veliko finale, Festival gastronomije „Ukusi Vojvodine“ zakazan je za 30. septemar i 01. oktobar, u Limanskom parku, s obzirom da je to najveći novosadski park i da pruža odličnu i preglednost i mogućnost za održavanje ovakve jedne manifestacije. Organizatori očekuju da će u ta dva dana trajanja festivala ovaj park s razlogom biti najposećenije mesto u gradu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar