Tue02202018

Poslednja izmena:08:26:42 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Bean festival najbolji do sada

Bean festival najbolji do sada

  • PDF

"Bean fest", održan minulog vikenda na čenejskom „Salašu 137“, pokazao je dimenziju drugačiju od ostalih, sličnih događaja.
- Nema vašara, a akcenat je na očuvanju tradicije i humanosti, s obzirom na to da prikupljamo sredstva koja idu u humanitarne svrhe. Tradiciju čuvamo ponudom vojvođanskih specijaliteta, do štrudli i sve ostale naše, zdrave hrane - rekao je Dragan Vukotić, organizator ove višestruko nagrađivane manifestacije, ocenjujući ovogodišnju održanu pod motom „Original je najbolji“.

Majstori kulinarstva u nas, ali i u svetu omiljenog jela, imali su različite recepte za pripremu "prebranca", "tetovca", gradištanca", "sremca"... ne snebivajući se da sve potkrepe i sugestijama o jačini vatre, začinima, povrću i mesu koje se stavlja u kotlić... Na čuvenoj "pasuljijadi", odnosno "Bean festu na "Salašu 137" na Čeneju kraj Novog Sada, svoje umeće s varjačom pokazalo je 100-nak ekipa iz sedam zemalja uz ovogodišnji šlagvort da se „dobar pasulj nadaleko čuje“. Specijalitet je probalo više od 2.000 posetilaca koji su imali priliku da gledaju "Ravničarske igre", takmičenje u bacanju bicikla udalj, šetnju etno sokakom i salašarskom pijacom i uživanju u muziciranju sjajnih orkestara, "La bande" i "Romanse", inače pobednika "Tamburica festa", kantautora Đorđa Čavića, i bendova "Apsolutno romantično" i "Šinobusi".
- Ma sve je sjajno, predivno. Kuvam pola-pola, srpski pasulj sa italijanskim začinima. To je originalna receptura uz ruzmarin, bosiljak, jabuku, maslinovo ulje i "škalonju" za koju znaju moji zemljaci, ondosno meštani Firence "punte a kapjano" - zaključio je Fabio Brunsini iz Firence koji se drugi put takmičio na festivalu.
Oliver Hjugem iz Škotske, međutim, imao je sasvim drugačiji pristup, s obzirom na to da je na laganoj vatri pravio jelo "barbikju bin".
- To je pasulj sa začinima za roštilj. Stavljam kajenski biber, ročester sos, kim, meksički čili, žalfiju. Obožavam da suvo meso u pasulju začinim na način koji se jede u Aberdinu. Svima se dopada, posebno vama u Srbiji. Hvale me mnogi i rado probaju.
Ranko Popović, kuvar novosadske ekipe, inače predsednik stonoteniskog kluba osoba sa invaliditetom "Spin," kuvao je na tradicionalan srpski način, kako su to činili naši stari. Jednako tako, omiljeno jelo specijalitet u kazanu pripremali su Danijela i Milovan Milanović Ćofa iz Kragujevca, članovi moto kluba "Smak", koji čuva tradiciju legendarne grupe Radomira Mihajlovića Točka.
- Doputovalo nas je 20, naravno na motociklima. Doneli smo vodu iz Kragujevca, iz bunara dubokog, kuvali smo braon pasulj sa lukom i paprikom iz domaće bašte i naravno, rebarca suva. Ne stavljamo zaprašku i po pravilu, svaku put omažemo kazan - rekao je Ćofa, koji inače vozi „najjači“ motor Harly-Davidson.
Kuvari na salašu, kako je potvrdio i Zvonko Stanić, koji je predstavljao slovenačku ekipu "Perutnina Ptuj", razmenjuju iskustva i podržavaju jedan drugog.
- Kuvam dva kotlića, jedan tradicionalan, a drugi sa pilećim mesom. Jelo se, niko se nije žalio niti komentarisao, već su tražili repete.
Marko Ćurčić, profesionalni kuvar ekipe hotela „Novi Sad“, ipak se pridržavao tradicije i istakao da je uz sve tajne velikih majstora kuhinje, najvažnija ljubav.
- Nema tu neke velike filozifije. Obično pripremam dva jela, beli i šareni pasulj, sa suvim rebarcima, a u drugi sušeno meso, kobasicu, slaninu i naše, domaće začine – izjavio je Ćurčić.
Na ovogodišnjem "Bean festu" nastupili su i slikari, koji su umetničkim delima sa motivima salaša i ravnice, doprineli očuvanju tradicije. U selekciji Verice Čupić iz Bačkog Jarka pred publikom na salašu su slikali Josip Kler iz Crvenke, LJiljana Nedeljković i Slobodan Bajić iz Novog Sada, Vladimir Lazić, Slađana Šimpraga i Zorica Opavski iz Stare Pazove, Žarko Đukić i Svetlana Miladić iz Bačke Palanke.
- Umetnici su se družili i razmenjivali iskustva, što je svrha okupljanja na svakoj likovnoj koloniji. Slikali su u sjajnoj atmosferi i predivnom ambijentu pa je tako galerija "Bean festa" bogatija za čak 15 novih dela sa motivima bačkih salaša, oranica, žitnih polja, čamaca na Tisi i Dunavu, konja... Posebno nam je drago što "Bean fest" sve usmerava ka očuvanju tradicije i zabavi koja potseća na neka stara vremena. Posetioci su uživali u izloženim radovima, prilazili slikarima za štafelajima, razgovarali i prisustvovali nastajanju umetničkih dela, što se inače, retko dešava - rekla je Verica Čupić, selektorka likovne kolonije.
Više fotografija možete da pogledate na Facebook stranici Bean festivala: https://www.facebook.com/BEANfestival/photos/a.393651657319334.101372.194795763871592/1856111194406699/?type=1&theater.

S.B.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar