Sun02182018

Poslednja izmena:10:44:08 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Slavko Pajntar Pinki: Da mogu preselio bih se na Kopaonik

Slavko Pajntar Pinki: Da mogu preselio bih se na Kopaonik

  • PDF

Slavko Pajntar Pinki, iz Hočevja (Dolenjsko, Slovenija), na Kopaonik povodom manifestacije „Dani vrganja“ prvog vikenda septembra, redovno dolazi poslenje četiri godine. Ovde mu se toliko dopada da iz Slovenije dolazi i zimi, na skijanje. Za sebe kaže da nije gljivar već pre onaj koji ume da napravi ukusna jela od gljiva ili sa gljivama.

Rezultati takmičenja u kuvanju jela od vrganja i ostalih gljiva, koje se svake godine organizuje na Vatrištu, u sklopu manifestacije, potvrdili su da može slobodno da se nazove umetnikom u ovoj disciplini jer svake godine njegova jela dobijaju neku nagradu u bar jednoj od četiri kategorije. Prve godine kada se pridružio gljivarima proglašen je apsolutnim pobednikom, načinivši pobednička jela u svim kategorijama. Da mu nema premca govori i činjenica da u Hotelu „Rtanj“ ima i svoj kutak, pomoćnu kuhinju u kojoj priprema raznorazna jela za sve učesnike, goste manifestacije, za svoje prijatelje. Kaže da ga to veseli, da voli da ugosti i obraduje sve ljude dobre volje, neponovljivim ukusnim zalogajima. Iako nije profesionalni kuvar, svoj ne mali prirodni dar nadogradio je iskustvom u mesnom restoranu, čiji je vlasnik njegov prijatelj. Često ima priliku da priprema hranu za velike grupe, pozivaju ga na sva događanja sa prefiksom gastro, ali najčešće u svojstvu arbitra ili za pripremu VIP jela, jer se godinama na istim dokazao i postao autoritetom. Pinkijevo prisustvo se danas na prestižnoj manifestaciji „Dani vrganja“ podrazumeva, a njegove kulinarske majstorije isčekuju sa velikim nestrpljenjem. Poznat kao čovek velikog srca, kojem je suština svega šta radi druženje, svoje recepte je darovao u knjizi „Blago ispod lišća naših šuma“, koju je za srpsko područje izdala Agencija za izdavanje novina Berček&Berček, i u toku prošle godine doživela promociju na Kopaoniku, Novom Sadu i Divčibarama. U njoj je sakupio 59 autentičnih recepata, a tri je pozajmio od svojih prijatelja, po jedan od Marina i Vesne iz Umaga, Dragane Bokan iz Beograda i Mihaila Birčanina iz Valjeva.
Za takmičenje u pripremanju jela od gljiva na Vatrištu za ovu godinu je pripremio sasvim nešto novo: tatarski biftek sa vrganjima za predjelo, pastirsku čorbu od jagnjetine sa vrganjima i krompirom kao glavno jelo i u kategoriji jela sa roštilja, teleće obraze sa krompirom i vrganjima. Više od suda stručnog žirija znači mu mišljenje publike. Više od zvaničniih rezultata prazni sudovi i zadvoljstvo onih koji su probali njegova jela. Za Kopaonik kaže:
- Kada bih mogao, odmah bi se iz Slovenije preselio na Kopaonik. Priliku da dođem ovamo ne bih nizašta ispustio, čak ni da sam bolestan, jer ovo je najlepše mesto za druženje sa prijateljima.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.1791085484238270.1073743950.100000105079334&type=3&pnref=story
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar