Wed02212018

Poslednja izmena:09:19:02 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Izložba Grožđe, voće i vino ukrasila 60-ti Grožđebal

Izložba Grožđe, voće i vino ukrasila 60-ti Grožđebal

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Nekoliko godina unazad uvertira za vršačke „Dane berbe grožđa“, započinje otvaranjem izložbe „Grožđe, voće i vino“ u dvorištu kapitalnog zdanja Gradskog muzeja, između japanskih bagremova i sa pogledom na toranj katedrale Svetog Gerharda.

Vršac je od pamtiveka svoju sudbinu vezao za vinovu lozu. Rastao je i razvijao se zajedno sa vinogradima, a viševekovna tradcija, svetski kongres vinogradara, izožbe grožđa i vina predstavljaju temelj na kojem su iznikli vršački „Dani berbe grožđa“, danas najveće privredno-turističke manifestacije posvećene grožđu u Srbiji.
Ove godine su se, sa svojim proizvodima, ponosno predstavili: Porodični podrum „Selecta“, Vinarija „Nedin“, Vinarija „Marinković“, podrum „Tatalović“, „Soulwine“ Vršac, Vinarija „Sočanski“, Vinarija „Vinik“, Vinarija „Bahus“, Vinarija „Rnjak“, Poljoprivredna škola Vršac, PIK „Južni Banat“ DOO Bela Crkva, Slavomir Belić iz Zagajice.
Izložba „Grožđe, voće i vino“ nezaobilazni je ukras Grožđebala, i način na koje Turistička organizacija Vršac svake godine predstavlja najbolje proizvode ovog kraja. Direktorica Turističke organizacije Vršac, gospođa Julkica Mitrašinović, zahvaljujući se svima koji su došli na ovu izložbu naglasila je da je ona, zahvaljujući trudu i znanju Ljiljane Tomić Davidović, koja je postavila eksponate „nikada lepša, nikada značajnija“. U saradnji sa Gradskim muzejom, izlagačima, Tamburaškim okestrom „Peta žica“ iz Vršca, Vinkom Lozićem, prviim čovekom Vršca tokom manifestacije i svim ljudima dobre volje, za 60-to izdanje Grožđebala učinjen je napor da se ova manifestacija, oslanjajući se na njemu tradiciju, predstavi u najboljem svetlu.
Direktor Gradskog muzeja Vršca akademski slikar, gospodin Zvonimir Santrač, istakao je da se izložbi grožđa, voća i vina u dvorištu, pridružila i velelepna postavka „Grožđebal kroz vekove“, sa fotografijama iz 1969. i 1983. godine koje je za ovu priliku ustupio bračni par Mladen i Marija Habić. Gradski muzej je za ovu priliku posetiocima darovao i postavku „Banatski kolaž“, kustosa Andrijane Radić, sa ciljem da osvetli banatsku raznovrstnost, gde se u isto vreme mogla čuti i tamburica i violina, gde se nosila i građansko odelo i narodna nošnja, a dobro vino banatsko mogao da pije i kralj i seljak.
Svoje stihove posvećene grožđu, vinu i Vršcu govorila je na zadovoljstvo svih, Verica Preda, umetničko ime PreVera, službenik za javne nabavke u Gradskoj upravi Grada Vršca, a Vinko Lozić i tamburaši pesmom začinili druženje kojim je zvanično započela jubilarna 60-ta manifestacija „Dana berbe grožđa“ u vinskom Vršcu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar