Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE VAK 1926 uspešno organizovao Grožđebalske ulične trke 2017

VAK 1926 uspešno organizovao Grožđebalske ulične trke 2017

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

Poslednjih šest godina, u vreme „Dana berbe Grožđa“, Vršački atletski klub 1926., u subotu, trećeg vikenda septembra, organizuje Grožđebalske ulične trke. Centralna gradska ulica - Dvorska, tada postaje ulica mladosti, radosti i žalosti, u zavisnosti od redosleda dolaska na cilj, ali svakako mesto gde se promoviše sportski duh, gde snage odmeravaju iskusni takmičari, ali i mesto gde se vrbuju budući.

Prve Grožđebalske ulične trke održane su u okviru Berbe 2012. Te godine, ljudi okupljeni oko VAK-a 1926 rešili su organizuju niz manifestacija kojima bi promovisali atletiku i sport uopšte, u ovom gradu. Među prvim pokušajima bile su i ove trke, a mesto i vreme svesno određeni, kada je i najveći broj građana na ulicima, i to u žili kucavici grada Dvorskoj ulici, u kojoj se nalazi velelepno zdanje Vladičanskog dvora i Saborne crkve posvećene Svetom Nikoli, a pored kojih prolazi trka.
Odziv od preko sto dece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta već prvim trkama potvrdio je da je Vršac grad sporta i da jedna ovakva manifestacija ne može da prođe bez sportista. Od 2015. pored dvanaest kategorija uvode se još dve: trka za predškolce i u apsolutnoj kategoriji, što se pokazalo kao odlična ideja, a na trkama počinju da se pojavljuju i članovi atletskih klubova iz drugih gradova. Takođe je primećen veći broj mladih takmičara, i trend da oni iz mlađih kategorija, nastavljaju da se takmiče i u starijim kategorijama.
Na Grožđebalske ulične trke 2017 prijavilo se 218 takmičara, ali su organizatori dozvolili prijavljivanje do pred sam start trke, tako da je broj učesnika, na zadovoljstvo pre svega VAK-a 1926, premašio očekivanja. Gosti Vrščanima u ovogodišnjim trkama bila su deca iz Beograda, Temišvara i Republike Srpske, a uz VAK 1926 , Turističku organizaciju Vršac i Sportskog saveza Grada Vršca, trku su podržali Swisslion-Takovo, Erste banka, Compast, Crveni krst Vršac i Kafe Velo.
Najatraktiniji nastup imao je Dario Maticki, student Visoke inženjerske škole strukovnih studija, Zemun koji je nastupio u dresu Kluba američkog fudbala LAVOVI iz Vršca. On je iz ljubavi prema američkom fudbalu želeo da napravi malu reklamu i osim ubedljive pobede u kategoriji seniora, nastupivši i dresu svog kluba, postigao cilj - svi su ga zapazili.
Najstari takmičar ove godine bio je gospodin Ivan Černit (57) iz Banatskog Karlovca.
Kako bi motivisali učešće osnovnih i srednjih škola iz Vršca, organizatori su po prvi put dodelili prigodne plakete školama čiji su učenici ostvarili najbolje rezultate: Osnovnoj školi „Mladost“ Vršac i Gimnaziji „Borislav Petrov Braca“, Vršac.
Otvarajući subotnju trku, potpredsednik VAK 1926, gospodin Ištvan Gaša Heđeši je istakao da su ova deca, takmičari, budućnost ovog grada, ove zemlje, neki od njih i srpskog sporta. On je tom prilikom rekao da neka pravila nalažu da se medalje podele, ali da su pobednici, bez izuzetka svi koji su pretrčali deonicu od starta do cilja.
Kada smo videli da je nekoliko takmičara, najmlađa sa samo 13 meseci, došla do starta u bebi kolicima, a prešla stazu do trčkarajući, gde su je čekala njena dva starija brata, razumeli smo šta je tim rečima želeo da kaže gospodin Heđeši.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar