Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Miris Svadbarskog kupus od Mrčajevaca širio se Srbijom

Miris Svadbarskog kupus od Mrčajevaca širio se Srbijom

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

Tradicionalna gastronomsko-turistička i zabavna manifestacija „Kupusijada“, okupila je rekordni broj posetilaca od 15-17. septembra u Mrčajevcima.
I ove godine dolinom Zapadne Morave zamirisao je svadbarski kupus i postao specijalitet u svakom domu, restoranu i pod brojnim šatrama. Uz bogat kulturno-zabavni program na pozornici se tokom tri dana, smenjivalo blizu hiljadu izvođača, a najbrojniji su bili članovi kulturno-umetničkih društava i pevačkih grupa.

Specijalni gost manifestacije bila je Olivera Katarina koja je svojevremeno posmom Obrena Pjevovića proslavila Mrčajevce.
Organizovan je ,narodni višeboj i niz pratećih programa, ali su programi „Obrenovanje“, „Biserno veče nad raspevanim Mrčajevcima“, koncert Radiše Uroševića, koncert KUD „Lola“ i KUD „Žele“ uz takmičare koji su kuvali kupus ipak privlačili najveću pažnju posetilaca.
Manifestaciju su nakon podizanja zastave manifestacije, besedama otvorili omaćin manifestacije Milun Todorović, gradonačelnik Čačka i Branislav Nedimović ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije.
Najboljima u sve tri kategorije pripala su uz diplome i odličja: Zlatni, Srebrni i Bronzani lonac. Pre toga Savu Kovačeviću dodeljena je nagrada za najbolju tehnologiju u proizvodnji kupusa, Milošu Jevtoviću nagrada za najveću površinu pod kupusom i Vukašinu Vasiljeviću za najveću (najtežu) glavicu kupusa.
Majstorsko pismo je dobilo Mrčajevačko ekološko-turističko udruženje sa Milunom Tošićem (prezentovan - Lonac za Ginisa) za doprinos unapređenju gastronomske ponude i manifestacije Kupusijada.
U kategoriji „Celo selo kuva“:
1. mesto (Zlatni lonac) i nagradu za očuvanje i negovanje srpske tradicije osvojila je Predškolska ustanova „Mije detinjstvo“ iz Mrčajevca;
2. mesto (Srebrni lonac) i nagradu za najuređenije seosko domaćinstvo osvojila je Žoslin Vranić iz Mrčajevaca;
3. mesto (Bronzani lonac) osvojio je Saša Vukotić iz Mrčajevaca.
U kategoriji „Ugostitelji“:
1. mesto (Zlatni lonac) osvojila je kafana „Kod Srba“ iz Čačka;
2. mesto (Srebrni lonac) osvojio je restoran „Baralić“ iz Mrčajevaca;
3. mesto (Bronzani lonac) podelili su ugostiteljska radnja „Kalimero“ Ljig i
ugostiteljska radnja „Ravna gora“ Divčibare.
U kategoriji „Ekipe i pojedinci“:
1. mesto (Zlatni lonac) osvojilo je Udruženje Ribarska banja iz Ribarske banje;
2. mesto (Srebrni lonac) osvojilo je Lovačko udruženje „Radiša Poštić“ iz Mrčajevaca;
3. mesto (Bronzani lonac) osvojila je ekipa „Gulašijada“ iz Prijevora.

Tekst i fotografije: Dragan Đolović

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com