Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Dani berbe grožđa u Vršcu za pamćenje

Dani berbe grožđa u Vršcu za pamćenje

  • PDF

Od 14. do 17. septembra Vršac je po 60 put bio domaćin Dana berbe grožđa. Iako je scenario napisan davnih dana, a satnica pojedinih programa utemeljena godinama unazad, ovaj Grožđebal će biti upamćem ne samo po karnevalu, dečjem maskenbalu, izložbi grožđa, voća i vina i drugim izložbama upriličenim tim povodom, bacanju poklon - paketića iz aviona, izboru za najlepšu devojku berbe, brojnim koncertima...

Poseban značaj ovogodišnjoj manifestaciji i ovom istorijski, privredno, etnografski i arhitektonski bogatom gradu, dala je poseta premijerke Republike Srbije, gospođe Ane Brnabić i dvojice ministara, ministra poljoprivrede, Branislava Nedimovića i ministra za inovacije i tehnološki razvoj, Nenada Popovića. Grođebal 2017 biće upamćen i po poseti gospodina Alena Brajdena (Alen Bryden), predsednika vinskih viteških redova sveta i direktora Muzeja vinarstva u Parizu, koji je kao specijalni gost Banatskog vinskog reda „Sveti Teodor“ iz Vršca došao da podrži Vršac, prvi grad u Srbiji koji je poneo zvaničnu titulu Vinskog grada, i koji je primljen u Asocijaciju evropskih vinskih gradova 2015. godine.
Biće upamćen po vinskom kabareu dr Slobodana Jovića, profesora na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu i njegovom natpevavanju i natkazivanju sa posebno raspoloženim gospodinom Miroslavom Žužićem, glumcem u životnoj ulozi Vinka Lozića, Sterijinog čeda, gradonačelnikom Grada Vršca u vreme trajanja manifestacije. Grožđebal 2017 će se pamtiti i po dobroj atmosferi, engleskom, nemačkom, mađarskom, a najviše rumunskom jeziku gostiju koji su došli da isprate ovu svetkovinu koja nema pandam niti u našoj zemlji, niti u regionu. Biće zapamćen i mnogo čemu drugom. Ovogodišnju manifestaciju izuzetno uspešnom ocenila je i gospođa Julkica Mitrašinović, direktorica Turističke organizacije Vršac, i skromno ističe da je dobar razlog za to bilo lepo vreme: - Dobro vreme znači i dobru posetu. Ono nas je ovoga puta poslužilo da možemo da sprovedemo sve programe koje smo predvideli. Vršac je za ova četiri dana posetilo preko 100 hiljada gostiju, od čega 20 hiljada iz Rumunije, što je rezultat dobro sprovedenih promocija u Temišvaru i Beogradu. Na broj posetilaca je uticao i aktraktivan muzički program sva četiri dana Grožđebala, kao i bogat i raznovrstan kulturno-umetničkog programa na glavnoj bini, prateći programi. Pored zabavnih aktivnosti organizovali smo i vrlo uspešna predavanja o kategorizaciji objekata i primeni marketinga u prodaji turističkih usluga u domaćoj radinosti, što je za Vršac vrlo interesantno zbog sve većeg interesovanja Vrščana da se bave ovom delatnošću, za čim postoji preka potreba. Takođe se nadam da su i posetioci zadovoljni i našim gostoprimstvom i svim onim što smo uspeli da im pružimo. Kada je u pitanju grožđe, vino i vinska ulica, gospođa Mitrašinović je istakla da su u pripremnom periodu svi kapaciteti usmereni da se propusti iz ranijih godina, a koji se tiču količine grožđa i vina na ulicama grada u vreme manifestacije, otklone. Animiran je veliki broj vinara, koji su zauzeli preko 23 štanda, bilo je grožđa iz raznih krajeva zemlje, kao i onog iz Vršačkog vinogorja. Ove godine su, reklo bi se, svi vinari bili zadovoljni i posetom i prodajom, afirmacijom i promocijom njihovih vina. - Nadam se da je ovo bio dobar znak za njihovo aktivnije učešće u svim budućim gradskim akcijama i da ćemo zajedničkim delovanjim uspeti da i proizvodnju grožđa i proizvodnju vina podignemo na još viši nivo. Zadovoljstvo vinara je i naša zadovoljstvo. Trud svih nas se isplatio jer su i izlagači i brojna publika za sve izloženo i viđeno, imali samo reči hvale - zaključila je Julkica Mitrašinović.
Pokrovitelji 60 „Dana berbe grožđa“ su Grad Vršac, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Organizator Grožđebala 2017., kao i ranijih godina je Turistička organizacija Vršca, a suorganizatori: NVO „Promocija“, Edukativni centar za razvoj turizma Vršac, Banatski vinski red „Sveti Teodor“.
Sponzori manifestacije su: UniCredit Bank, SMATSA Vazduhoplovne akademije (SАА) u Vršcu, JKP „2. oktobar“ Vršac, Žitobanat AD, JAT Privredna avijacija Beograd.
Ovaj događaj je realizovan uz pomoć brojnih prijatelja i medijskih partnera, među kojima je bila i redakcija portala www.TopSrbija.com.

Više fotografija sa 60. Grožđebala na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar