Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Jubilarni sajam turizma sadržajniji nego ikada ranije

Jubilarni sajam turizma sadržajniji nego ikada ranije

  • PDF

Međunarodni sajam turizma od ove godine je fokusiran na Dunavski region i novom koncepcijom u narednim godinama profilisaće se u centralno mesto za susret poslovne publike regiona. Zemlja partner je Crna Gora, a izlagači dolaze i iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i Mađarske. Sadržaj i ponuda, kako u izlagačkom, tako i u kongresnom segmentu, pripremljeni su i za očekivanja građana, ali i da zadovolje visoke standarde stručne publike.

Izlagači se od ove godine predstavljaju po tematskim celinama – turizam destinacija predstavljaju turističke oganizacije regija, gradova i opština; zimsku ponudu planinskih centara predstavljaju skijališta Srbije premijernim učešćem na Sajmu, ali i MK Kopaonik kao najpopularnija destinacija za boravak na planini; banjski, spa i velnes turizam predstavljaju domaći centri i hoteli, ali i slovenačke terme; vinski i gastro turizam predstavljaju proizvođači pića i hrane iz Srbije, a „krunišu“ ga takmičenja učenika, studenata i profesionalnih kuvara u sklopu „Gastro izazova Dunavskog regiona“ i „Gastro planeta“ na kojem će 10-ak ambasadora predstaviti gastronomsko nasleđe svojih država kuvajući u kuhinjama koje je opremilo Gorenje; kulturni turizam ove godine promoviše Arheološki institut iz Beograda postavkom „Putevima rimskih imperatora“ i prikazom bogatstva Viminacijuma; nautički turizam predstavlja poseban segment Sajma, a eko-turizam i lovni turizam biće u fokusu nastupa Vojvodinašuma, Pokreta gorana Vojvodine, nacinalnih parkova Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ali i Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i Sekretarijata za poljoprivredu.
Pored turističke ponude, na Sajmu se predstavljaju i firme koje rade u funkciji turizma: turističke agencije, aerodrom Budimpešta, Privredna komora Srbije...
Na Sajmu će nastupiti i Pokrajinska Vlada sa četiri sekretarijata – za privredu i turizam, za urbanizam i zaštitu životne sredine, poljoprivredu i za sport i omladinu.
Za jubilarno izdanje te priredbe Crna Gora, koja je treći put zaredom Zemlja partner, je pripremila predstavljanje aktuelne turističke ponude – programe manifestacija u predstojećem periodu i novogodišnjih praznika. Nezaobilazna je ponuda za narednu zimsku sezonu u ski centrima i primorskim opštinama, uz cene u hotelima i privatnom smeštaju. Na štandu, koji će se i ove godine nalaziti na ulazu u Halu „Master“, biće lokalnih crnogorskih specijaliteta koje će posetioci moći da degustiraju, uz vina Kompanije Plantaže. U organizovanim nagradnim igrama najsrećniji posetioci Sajma turizma dobiće boravak u hotelima u Crnoj Gori.
Stručnu javnost očekuju značajni međunarodni skupovi i B2B susreti. Već prvog dana Sajma turizma Novosadski sajam i Dunavski centar za kompetenciju organizuju konferenciju “Dunav – nove perspektive”, koja će okupiti 15 predavača, eksperata u oblasti turizma iz regiona. "CET conference 2017" je događaj koji se održava 7. oktobra, a posvećen je kulturno-privrednim aspektima turizma u Srbiji. Orijentisan je na promociju potencijala u oblasti omladinskog, aktivnog, gastronomskog i odgovornog turizma. Kako se očekuje, teme koje će takođe privući pažnju stručne javnosti su i “Zajednički turistički proizvod zapadnog Balkana” i “Sve boje regionalnog turizma”. U Hali „Master“, biće organizovani B2B susreti domaćih i stranih ponuđača i kupaca. Četvrtak, 5. oktobar rezervisan je poslovne sastanke agencija, turoperatera i hotela sa ponuđačima destinacija u zemlji i inostranstvu, dok će se dan kasnije hotelijeri, ugostitelji i restorateri sresti sa proizvođačima hrane. Učešće je besplatno, a registracija neophodna.
Turistička organizacija Vojvodine će pored predstavljanja ponude gradova i opština, ugostiti i predstavnike evropskih turističkih regija koji će prezentovati svoje potencijale. Ponudu Grada predstaviće Turistička organizacije Novog Sada.
Posebnu pažnju posetilaca privući će Izložba “Putevima rimskih imperatora” koja je obišla pola sveta, a prvi put se za javnost organizuje u Srbiji. Publici će biti predstavljeno 18 glava rimskih imperatora, od kojih su sedam iz Sirmijuma, maketa vojnog logora i grada Viminacijuma, niz sadržaja u vezi sa gastronomijom. Kako bi izložba posetiocima bila što interesantnija biće pripremani i specijaliteti iz rimskog doba, organizovane borbe rimskih legionara i Huna, kao i radionice za decu i odrasle. Deo postavke je i “virtuelna arheologija”, kao i suveniri Arheološkog parka Viminacijum, replike rimskih predmeta.
Sajam turizma će biti i prilika da se pronađe posao. U Auli, ispred ulaza u Halu “Master” biće štand Nacionalne službe za zapošljavanje gde će posetioci moći da konkurišu za raspoloživa radna mesta u oblasti turizma, koja su ponudili i izlagači.
Kvalitet proizvoda i usluga ocenjuje se jubilarnim sajmovima LORIST i Sajmu turizma, ali i na sajmovima posvećenim hortikulturi i ekologiji. Najobimnije je vrednovanje organizovano povodom 50. međunarodnog sajma turizma, a obuhvata usluge, objekte, organizacije i institucije u turizmu. Komisije čine naučnici i stručnjaci sa fakulteta i instituta u Srbiji i regionu, koji godinama rade u hotelijerstvu i turizmu. Do sada su prijavljeni učesnici iz Srbije, Crne Gore, BiH, Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije, ali i Austrije, Mađarske i Rumunije. Među njima je najviše hotela, restorana, turističkih organizacija, agencija i manifestacija. Ima i etno sela, plaža, plažnih barova, kafeterija, poslastičarnica, banja, ali i nacionalnih parkova iz Crne Gore, BiH i Srbije...Rezultati će biti poznati na dan otvaranja Sajma turizma, a priznanja najboljima uručena na Večeri šampiona, u četvrtak, 5. oktobra.
Sveže voće, povrće i stono grožđe je vrednovano tokom leta na gazdinstvima širom Srbije. Među prijavljenim uzorcima najviše je jabuka, lubenica, breskvi, nektarina, krušaka „viljamovki”, šljiva i to „stenlejki”. Ima i stonog grožđa, loznih kalemova i sadnica kajsija, krušaka i trešanja, maslina, kao i industrijske paprike, „roge”, belog luka, kupusnjača...
Do početka sajma „Eko svet” znaće se i dobitnici priznajnja u robnoj grupi lekovito bilje i preparati na bazi lekovitog bilja.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com