Wed02212018

Poslednja izmena:09:19:02 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Manifestacija Gastro Srem 2017 pokazala svo bogatstvo ovih prostora

Manifestacija Gastro Srem 2017 pokazala svo bogatstvo ovih prostora

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Manifestacija “Gastro Srem 2017.” održana je 29-30. septembra 2017. godine na Trgu dr Zorana Đinđića u Staroj Pazovi. Kao jedinstvena manifestacija na ovom prostoru je kroz bogatu gastronomsku, kulturnu, turističku i edukativnu ponudu spojila tradicionalno i savremeno doba. Posetiocima je dočarala ambijentalnu sredinu, kroz gastronomiju na jedan sofisticiran način i prikazala kuluturno istorijsko nasleđe Srema.

Učesnici manifestacije su bili: poljoprivredna gazdinstva - proizvođači mesnih i mlečnih proizvoda, vinarije, umetničke radionice, proizvođači meda, rakije i bombondžije, a takođe i goste iz cele Srbije. Pored njih predstavili su se brojni umetnici iz različitih oblasti kulture iz Srema, koji su kroz bogat kulturno umetnički program dočarali slikom, pesmom i rečju bogatstvo vinskog, žitnog i svinjskog Srema.
U okviru gastronomskih radionica za decu i odrasle, organizovano je i takmičenje u pripremanju tradicionalnih jela pod sloganom „Moje sremsko naj jelo“, pa je i na taj način prikazana multikulturalnost ovog područja. Najboljima organizatori su uručili prigodne nagrade.
Gastronomska kultura neodvojivi je deo kulturne baštine svakog naroda, što i jeste bio cilj ove manifestacije. Sremska kuhinja poprilično se razlikuje od ostalih delova Srbije, zahvaljujući srednje-evropskom uticaju pre svega nemačkom, austrijskom, mađarskom i slovačkom. Savremeno doba donelo je velike promene gde se gube tradicionalni načini ishrane, ali zato je tu „Gastro Srem“, manifestacija na kojoj je kroz kulturne i turističke vrednosti verno prenesen autentičan duh i atmosferu regije.
Pokrovitelj manifestacije je bila Opština Stara Pazova i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, organizator Opština Stara Pazova, a suorganizatori su bili Turistička organizacija Opštine Stara Pazova i Centar za kulturu Stara Pazova.
Da ova jedinstvena manifestacija koja je kroz gastronomsku, kulturnu, turističku i edukativnu ponudu spojila tradicionalno i savremeno doba, u potpunosti uspe, pomoglo je i više od 60 izlagača koji su učestvovali u izložbeno degustacionom delu manifestacije.
U kulturno-zabavnom programu su učestvovovali:
Recitator i glumac Mića Dudić; pesnik Radivoj Prokopljević Proka, Boško Marinković -aforističar, Žika Lekić recitator iz Kupinova , Milan Kajalić - gitara, Đoka Filipović pisac, Stevan Korać-pesnik i Jasmina Vukmanović sakupljač bećaraca;
KUD “Branko Radičević” Stara Pazova;
Dečiji hor „Zvonce“ pri OŠ „B.P- Pinki“ Stara Pazova;
KUD “Branko Radičević” Novi Banovci;
SKUD „Heroj Janko Čmelik” Stara Pazova;
KUD „Mladosta „ Nova Pazova;
Pevačka grupa KUD-a „Slavko Gajin“ Vojka;
Tamburaški orkestar HKPD „Tomislav“ Golubinci;
FA „ Dukat“ Stara Pazova;
Solista na gajdama Miroslav Mirković;
Ženska pevačka grupa pri SKUD-u Heroj Janko Čmelik Stara Pazova i
„Leksinton bend”.
Marina Kiš priredila je radionicu za decu i odrasle „Moj Pazovački medenjak“, somelijer sremski Željko Bohinc govorio je o „vezi“ Vino i kolač „Bermet i kuglof“, a predavanje i radionicu održala je i nutricionista Marina Šašić

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar