Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Podizanje ekološke svesti jedan je od prioriteta Privredne komore Vojvodine

Podizanje ekološke svesti jedan je od prioriteta Privredne komore Vojvodine

  • PDF

Najteže, a nezaobilazno pitanje u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) je poglavlje 27 koje se odnosi na životnu sredinu. Jer, ako nemate dovoljno čist vazduh ili vodu za piće, ugrožen je vaš opstanak. Glavne tačke tih razgovora odnose se na ekološki čiste ili obnovljive izvore energije i prozvodnju hrane po organskim principima.
Jedan od sektora kojem Privredna komora Vojvodine (PKV) poklanja veliku pažnju, jeste sektor poljoprivrede, koji se između ostalog bavi i ovim značajnim temama za budući razvoj, kako poljoprivredne proizvodnje tako i očuvanje životne sredine.

Na 11. Međunarodnom forumu o čistim energetskim tehnologijama pod nazivom „Čista energija - šansa za sve“, održanom krajem septembra, prisutnima se obratio predsednik PKV, gospodin Boško Vučurević, sa temama u vezi sa obnovljivim izvorima energije, energetsku efikasnost zgrada, zelenu energiju, primenu solarne energije i dr. U poslednjih deset godina, na tom polju u našoj zemlji učinjeni su značajni pomaci. Na skupu su se mogla čuti mišljenja da će vetroetroelektrane i hidroelektrane podići potencijal u domenu snabdevanja električnom energijom, ali će biti i stimulisani za daljnja ulaganja. Došlo je do značajnog napretka, kada su u pitanju investicije u domenu čistih energetskih tehnologija, raspoloživih resursa korišćenja energije vetra, solara i mini hidroelektrana u okviru hidropotencijala. Cilj preorijentisanja na čiste energije jeste i povećanje kvaliteta životnih uslova, odnosno standarda građana. PKV je zaouzeo čvrst stav u podršci ovakvih skupova i u budućnosti će nastojati da da svoj doprinos u sprovođenju njihovih zaključaka.
Značajno pitanje ekološkog razvoja jeste proizvodnja poljoprivrednih proizvoda po principima organske proizvodnje. Prisutna u Srbiji od početka 90-tih, ova proizvodnja je neopravdano još uvek na nivou velikih mogućnosti, uzimajući u obzir rast potražnje za organskim proizvodima na globalnom nivou, evropskim ciljevima u tom pogledu, kao i nesumnjivo velikim mogućnostima Srbije da odgovori na ove zahteve. Iako su između 2010. i 2015. površine pod organskom proizvodnjom povećane za 250 odsto, uključujući porast za 60 odsto samo u toku prošle godine, površine pod ovom proizvodnjom prema aktuelnim procenama zauzimaju 15.000 hektara, uključujući i livade i pašnjake.
Osnovni cilj organske poljoprivrede je proizvodnja zdravstveno bezbedne, kvalitente hrane, na ekološki održiv način. Sektor organske poljoprivrede interesantan je i sa aspekta zaštite životne sredine, jer omogućava očuvanje biodiverziteta i biljnih i životinjskih vrsta, a istovremeno zbog zabrane upotrebe konvencionalnih pesticida direktno utiče na stvaranje zdravijeg okruženja.
Organska proizvodnja najzastupljenija je u Vojvodini, a na ovom području najviše se gaje žitarice i povrće. U poslednje vreme pojavili su se organski proizvodi od mleka, ali ih je veoma malo, a tek je započeta proizvodnja mesa i jaja, koji su veoma traženi i za koje je plasman siguran.
Novi Sad je prvi grad koji je usvojio akcioni plan u oblasti organske proizvodnje i počeo da podstiče proizvođače sa svoje teritorije da se bave ovom proizvodnjom. Poljoprivrednici koji se bave proizvodnjom hrane po organskim principima su pre tri godine osnovali i Udruženje „Organski sad - Novi Sad“ inicirajući da im se na jednoj gradskoj pijaci izdvoji prostor na kojem bi mogli da prodaju svoje proizvode. Danas je to najtraženija roba na Ribljoj pijaci koja se najbrže proda.
S jeseni se očekuje aktivnije uključivanje PKV u ove tokove, a poljoprivedni prozvođači organskih proizvodu mogu da očekuju veću pomoć od strane ove ugledne institucije. Razvoj ekološke svesti, odnosno obezbeđivanja humanijeg načina života je ulaganje u sadašnjost i budućnost. Krajem septembra predsednik PKV gospodin Boško Vučurević i predsednik Društva lekara Vojvodine Srpskog lekarskog društva (DLV-SLD), prof. dr Dragan Dankuc potpisali su Protokol o saradnji. Izveštaj Medicine rada o broju dana koje radnici provedu na bolovanjima, koji je sa 45.000 u 2011. godini skočio na 78.000 u prethodnoj, 2016. godini, inicirao je preduzimanja odlučnih koraka. Gospodin Vučurević je naveo velike promene u životu i radu koji su uticali na porast profesionalnih obolenja, a iz DLV-SLD su se složili o neophodnosti sprovođenja kontinuirane medicinske edukacije svih lekara, svih članova DLV-SLD o primenjivanju savremenih terapijskih metoda u cilju povećanja opšte zdravstvene kondicije zaposlenih.
U pokušaju da što objektivnije sagleda trenutno stanje, gospodin Vučurević kaže da je Srbija zemlja tranzicije i da je prioritet PKV i drugih društveno odgovornih institucija angažovanje na razvijanju ekološke svesti.
- Mi o tome još uvek pričamo, ali je dokazano da što manja upotreba nafte i fosilnih goriva, to je manje sumpora u atmosferi – napominje gospodin Vučurevič dodajući da je u svetu u fokusu razvoj novih procesa za proizvodnju biogoriva iz biomase. Plasiranje nusproizvoda proizvodnje biogoriva je takođe veoma značajno za krajnju ekonomičnost biogoriva. U Evropi se smeše dizela koje sadrže do 5 odsto biodizela mogu prodavati bez posebnih naznaka. Utvrđeno je da se upotrebom čistog biodizela smanjuje rizik od kancera za 94 odsto, a smeše sa 20 odsto biodizela za 27 odsto. Kod nas to još nije standard.
- Svest ljudi o tome mora da se razvija kako bi se shvatio značaj čistog okruženja, za zdravlje. Rezultati će postati vidljivi kada intenziviramo razmišljanje i ovoj problematici. Dugo se nije radilo na tom polju. Ali i pored toga, ima pozitivnih primera, pogotovu u manjim sredinama. Da takve sredine ne budu izolovani slučajevi, već pravilo PKV vidi prostor za svoje aktivnosti, koje će u narednom periodu biti maksimalno intenzivirane - naglasio je Boško Vučurević.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com