Sun02182018

Poslednja izmena:10:44:08 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Vinski red telečke visoravni „Agios Dimitrios“ ili Sveti Dimitrije, Bajša

Vinski red telečke visoravni „Agios Dimitrios“ ili Sveti Dimitrije, Bajša

  • PDF

Vino kod žena stvara popustljivost, a kod muškaraca odlučnost! Red je osnovan 04. decembra 2010. godine u Bajši, sledeći primer ekspanizije vinskih redova u Evropi. Od 2015. godine na funkciji predsednika VVR je Lacković Karolj, a kancelari su Babi Atila i Lacković Karolj. Na Osnivačkoj skupštini imao je 17, a danas broji 40 članova. U ovom mestu nikada nije živelo više od 3.500 stanovnika, ali je imalo i do 110 hektara pod vinogradima usitnjenih parcela.

Nekada je svako domaćinstvo proizvodilo vino za svoje potrebe. Tako je i danas. Nekada su ta vina bila kisela, a danas se primenjuje savremena tehnologija, inox sudovi, razmenjuju se znanja među vinarima, koji svoja vina šalju na razna vinska takmičenja. Cilj svakog vinara je da proizvede najbolje vino. Proizvodnja što kvalitetnijih vina u postojećim uslovima, kao i promocija vina sa ovog područja u zemlji i van njenih granica, primarni su zadaci reda. Zbog stanja na terenu, koji izjednačava male vinare sa velikim vinarijama, ovaj red preuzeo je na sebe misiju i godinama vodi aktivne dogovore na najvišem nivou koji se odnose na vinare sa proizvodnjom između 1.000 i 10.000 litara vina godišnje, i omogućavanje prodaje „sa kućnog praga“, odnosno „podrumskih vrata“. Početak rada Saveza vinskih viteških redova Srbije započet je 2013. godine sa sedištem u malenoj Bajši. Za Bajšu je vino bio važan kohezioni faktor. Sa vinom i uz vino stvorene su brojne veze, zahvaljujući vinu postignuti značajni dogovori, koji nisu vezani za vino. Jedan od takvih primera je i bratimljenje sa mestom Kelebija (Mađarska), a vinski kontakti su osim prijateljstva rezultirali i ekonomskom saradnjom.
Vinski viteški red Telečke visoravni je član Asocijaciji vinskih viteških redova Mađarske, a nekoliko državljana Mađarske su članovi ovog vinskog viteškog reda.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar