Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE NAJAVA Prva Regionalna konferencija o preduzetništvu 6. oktobra na Novosadskom sajmu

Prva Regionalna konferencija o preduzetništvu 6. oktobra na Novosadskom sajmu

  • PDF

Novosadski sajam, Etno centar GEGULA iz Kraljeva - Centar za uspešan razvoj porodične poljoprivrede i turizma, uz podršku Evropske komisije za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća (DG GROWTH) EUROPEN SME WEEK i C.R.E.A.M. Srbija JPP Alijansa, Novi Sad, na Novosadskom sajmu organizuju, povodom decenije preduzetništva u Republici Srbiji, I Regionalnu konferenciju o preduzetništvu.

Kao uvod u Sajam preduzetništva, koji će na Novosadskom sajmu, biti održan sledeće godine, Konferencija se priređuje u petak, 6. oktobra u 11 časova u Kongresnom centru „Master“ Ciljevi konferencije su razumevanje aktuelnog stanja, trendovi i praktični problemi razvoja sektora malih i srednjih preduzeća (MSPP) u Srbiji, kao glavnog nosioca kompletnog ekonomskog razvoja naše zemlje.
Konferencija je osmišljena i kao platforma poslovnog umrežavanja u smislu ostvarivanja novih i učvršćivanja postojećih kontakata između predstavnika institucija i realnog sektora.
Očekuje se prisustvo oko 200 predstavnika relevantnih institucija, društveno odgovornih domaćih i stranih kompanija, lokalnih samouprava, međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, nauke, vlasnici porodičnih preduzeća, eksperti, i medijski poslenici....
O tome šta je preduzetništvo, kako ono utiče na društvo, kako se uči, o načinima učenja i od kakvog je značaja za nas, čuće se iz raznih uglova - multidisplinarno, onako kako se o tome odavno govori, a u životu sprovodi u razvijenom i savremenom svetu.... Teme Konferencije su: Preduzetničko obrazovanje - uvođenje znanja iz oblasti preduzetništva u obrazovani sistem; Internacionalizacija malih i srednjih preduzeća; Smanjenje administrativnih barijera; Žensko preduzetništvo; Druga šansa; Inovativnost i IT sektor u preduzetništvu; Motivacija u preduzetništvu; Biznis inkubatori i Start-ap; Projekti za mala i srednja preduzeća; Javna privatna partnerstva (podrška privatnom sektoru kroz saradnju sa inostranim partnerima); Finansiranje i zastupanje interesa malih i srednjih preduzeća.
Preduzetništvo je oduvek postojalo u svim oblastima života. Istorija civilizacije je i istorija generacija preduzimljivih ljudi, a njih je, prema procenama, u svakom društvu oko 5 odsto. Duh i preduzetnička znanja se stiču i učenjem tj. obrazovanjem.
Finansijska i nefinansijska podrška ovom sektoru u 2016. objedinjena je Programom „Godina preduzetništva“ koji je ove godine prerastao u Program „Decenija preduzetništva“. Vlada Republike Srbije i Ministarstvo privrede nastavljaju sa sistemskom podrškom, finansijskom i nefinansijkom, sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, koji čine 99.8% srpske privrede i zapošljava 67% ljudi, kako bi se obezbedio kontinuitet u tom sektoru.
Prognoze govore da polovinom ovog veka, sem kroz preduzetništvo neće biti drugog zapošljavanja, da će dominirati preduzeća sa dvadesetak zaposlenih, a životni vek tih preduzeća trajaće u proseku pet godina.
Sa željom da razmenimo iskustva i jedni druge naučimo nečem novom, Organizacioni odbor želi Vam dobrodošlicu na Novosadski sajam, na 1. REGIONALNU KONFERENCIJU O PREDUZETNIŠTVU.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com