Sun02182018

Poslednja izmena:10:44:08 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Svetski dan Prokupca u subotu

Svetski dan Prokupca u subotu

  • PDF

Po prvi put, 14. oktobra prošle godine, obeležen je i Svetski dan Prokupca s ciljem promovisanja ove autohtone sorte grožđa, ali i srpskog vina uopšte. Ljubitelji vina širom sveta, svetski dan bilo koje sorte grožđa obeležavaju tako što otvaraju bocu svog omiljenog vina, restorani i vinoteke daju popuste, akcije, organizuju promocije, a sve u slavu vina nastalog od određene sorte grožđa. Taj put globalne slave, od prošle godine prolazi i naš Prokupac.

Tim sastavljen od nekolicine vinskih entuzijasta iz Srbije, ove godine je otišao korak dalje, te u našu zemlju ovih dana (12. do 16.10.2017.) dolazi preko 40 ljubitelja vina iz celog sveta. Većina njih su vinski novinari, blogeri, distributeri, uvoznici... profesionalci u oblasti vina. Svi oni, o sopstvenom trošku, dolaze u Srbiju kako bi upoznali našu zemlju, ljude, naša vina i posebno Prokupac. Tokom četiri dana boravka u Srbiji, oni će posetiti dva vinska regiona gde će upoznati više od 20 vinara i probati njihova vina.
Subota, 14. oktobar, ceo dan je posvećen Prokupcu. U tom smislu, biće održane 4 radionice na kojima će vinskim stručnjacima biti predstavljen sam Prokupac, njegova lična karta i aromatski profil, stilovi i potencijal odležavanja. Najcenjeniji svetski proizvođač vinskih čaša Riedel, organizovaće radionicu koja će pokušati da da odgovor na pitanje koja je idealno čaša za prokupac, dok će ključni događaj biti masterclass koji će voditi Kerolajn Gilbi, nosilac prestižne titule Master of Wine i ekspert za vina centralne i istočne Evrope.
Salon Prokupca, ostavljen za drugi deo dana, biće organizovan u Skadarliji i otvoren je za sve zainteresovane. Na ovom salonu, svoja vina će predstaviti svi srpski proizvođači Prokupca, a biće i nekih premijera.
Na kraju, poslednjeg dana njihovog boravka u Srbiji, sledeći svetske trendove, #winelover zajednica će biti upoznata i sa biodinamičkim, organskim i oranž vinima Srbije jer, da, Srbija i u ovom segmentu ima šta da ponudi.
Pozivamo vas da date svoj doprinos i budete deo #ProkupacDay globalne euforije.
Detaljan program svih događanja možete naći na www.wineidentity.org

Mr Mirjana Maksimović
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar