Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Klub za dnevni boravak penzionera u Novom Bečeju obeležio jubilej

Klub za dnevni boravak penzionera u Novom Bečeju obeležio jubilej

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 6
  • Sledeća

Klub za dnevni boravak penzionera koji postoji u okviru Doma za odrasla lica „Sveti Vasilije Ostroški - Čudotvorac“ u Novom Bečeju u petak, 6. oktobra, proslavio je veliki jubilej - dvadeset godina svog postojanja. Svečani program je održan u pozorišnoj sali Doma kulture opštine Novi Bečej, dok je za ovu priliku pripremljena i retrospektivna izložba dvadeset godina rada Kluba koja je izložena u galeriji „Selo“.

Prema rečima Lidije Bojović, referenta otvorene zaštite u Klubu za dnevni boravak penzionera vizija je bila da stariji sugrađani ostanu društveno aktivni, da iskoriste sve potencijale koji su bili skriveni u njima i da na taj način uživaju u trećem dobu:
- Dugo smo radili na ovom programu, pripremali smo se dva meseca, ali je još početkom godine postojala vizija za predstavljanjem svih dvadeset godina rada, na način koji će biti zanimljiv. Starost nije samo sedenje kod kuće, gledanje televizije, razmišljajući o bližnjima i deci. Starost je nešto lepo i postoji mnogo načina da se stariji sugrađani angažuju u razne sekcije. Zato smo programom pokazali sve ono što je tokom dvadeset godina Klub pružao svojim članovima, od pevanja, plesa, poezije i svega ostalog. Viziju koju je imao Branimir Lisičin ćemo nastaviti i nadamo se da ćemo u narednim decenijama slaviti jubileje na ovakav način. U okviru izložbe smo prikazali retrospektivu svih dvadeset godina, od otvaranja Kluba do danas, pa se može videti kako je prostor izgledao na početku, a kako sada, koje su sve aktivnosti sprovođene i koji su sve ljudi obeležili protekli period.
Dom za odrasla lica „Sveti Vasilije Ostroški - Čudotvorac“ osim radno-okupacione terapije, psihološke, zdravstvene i socijalne zaštite, pruža i usluge fizikalne medicine, ishrane i kulturno-zabavne aktivnosti. Podrška Kluba za dnevni boravak penzionera, ulaganje je u budućnost svih nas, smatra doktorka Ljiljana Bognić, direktorka Doma:
- Podrška je najviše finansijske prirode, što i jeste neka bit danas. Možete postojati samo ako imate nekog ko vam finansira osnovne aktivnosti, jer od male penzionerske članarine ne može mnogo toga da se uradi. Ali zato uz našu podršku može, jer razumemo potrebe članova. Zapravo, mi i sami sebi stvaramo mesto u Klubu. Često kažem da je jako lako ulagati u nešto što bi trebalo da nas sačeka u našem životu. Naš životni put je put starosti, što je sasvim normalno. Na ovaj način ulažemo u nešto što će nas dočekati i zato je bitno da imamo razvijene usluge i pune sadržaja, divan, human prostor i da u njemu sve bude kvalitetno. To je motiv koji ima naša ustanova i ja kao rukovodilac Doma. Jako sam srećna i zadovoljna što Klub postoji, što je Branko još ’97. godine shvatio potrebu i što je imao viziju šta će se dešavati sa društvom i da bi trebalo da napravimo prostor gde će svako za sebe moći da nađe društvo, zanimaciju i da osmisli svoje slobodno vreme. Klub zaista ima mnogo da ponudi svojim članovima, kako onim aktivnim, koji ga posećuju, tako i onim pasivnim, koji fizički nisu sposobni da dođu.
Klub za dnevni boravak penzionera predstavlja otvoreni oblik socijalne zaštite, a organizaciju svog rada zasniva na interesima, željama i potrebama članova, koji svoju kreativnost i talenat mogu da iskažu u okviru horske, dramske ili literarne sekcije, grnčarske radionice, kreativne sekcije ručnih radova, rekreativnih vežbi ili sekcije pikada.
Marija Đukanović članica je sekcije ručnih radova koja nosi naziv „Suncokret“:
- Pre četiri godine postala sam članica ove sekcije. Stalno sam se dvoumila da li da se učlanim ili ne, jer sam zaista radila dosta ručnih radova. Ova sekcija se bavi ručnim radovima svih vrsta, kao što su beli vez, heklanje, imamo i članicu koja radi dekupaž, zatim radi se rišalje, imamo isto članicu koja divno radi rišalje. Ja sam se pridružila sa svojim posebnim radom, jer se bavim posebnom tehnikom, a u pitanju je izrada ukrasnih predmeta od papira. Tehniku sam sama naučila gledajući preko ju tjuba. Inače sam nastavnica tehničkog obrazovanja, tako da mi ovakve tehnike leže. Radim ukrasne kutije, čuvarkuće za uskršnja jaja, noćne lampe, slike. Imam svoj profil na fejsbuku gde se mogu videti moji radovi, zaista je u pitanju more radova.
Kroz zdravstveno-edukativne radionice članovi Kluba mogu lakše da se informišu i unaprede svoje mentalno zdravlje, izmere krvni pritisak i nivo šećera u krvi. U prostorijama Kluba, gde vlada prijatna i topla atmosfera, svakodnevno se poslužuju topli i hladni napici, organizuju se ishrana, pranje i peglanje rublja, odnosno usluge frizera. Članovima je na raspolaganju čitanje dnevne štampe, gledanje televizije i druženje sa ostalim članovima Kluba.
Danilo Gurjanov

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com