Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Predstavljeni turistički potencijali i turistička ponuda Opštine Pećinci

Predstavljeni turistički potencijali i turistička ponuda Opštine Pećinci

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Turistička organizacija opštine Pećinci, u saradnji sa Turističkom agencijom „Panonojaturs“ i Hotelom „Crystal hotel&Event center“, turističkim radnicima prezentovala je u četvrtak, 12. oktobra, turističku ponudu i turističke potencijale Opštine Pećinci. Nekada poznata po Obedskoj bari, prvom zaštićenom prirodnom području u Evropi (1874), potom po Muzeju hleba, poslednjih godina ova opština u svakom od svojih petnaest naseljenih mesta pronašla je valjan razlog za dolazak turista.

Sam položaj Opštine Pećinci, u donjem Sremu, blizu reke Save i auto-putu Beograd-Zagreb, na 43 km od Beograda, 30 Sremske Mitrovice, 15 Rume, 19 Stare Pazove, 22 Inđije, 40 Šapca i 53 od Novog Sada, garantuje mu dobru posetu. A sloganom „Mesto gde priroda grlo istoriju“ TOO Pećinci želela je da naglasi bogatu prirodnu, istorijsku i kulturnu baštinu ove opštine. Ovu priliku domaćini su iskoristili da gostima pokažu pre svega one turističke lokalitete kojima gazduje Opština, a upravlja TOO Pećinici. Jedan od njih - „Aksentijev kućerak“ u Ogaru, najstarija je očuvana seljačka kuća u Sremu, sa statusom spomenika kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju od 1990. godine, dobijenim na inicijativu Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Sremske Mitrovice.
- Poslednji vlasnik kuće, koji je i živeo u njoj je bio Aksentije Stojšić, a njegova sestričina, Dragica Aleksić, rođena 1929. godine čuva uspomene na porodičnu priču, na tri brata koja su krajem XVIII veka došla u Ogar iz Like. Jedan od njih bio je otac Aksentija i Milene, koja se sa 17 godina udala u Obrež i izrodila petoro dece. Aksentije je bio pravi boem, ljubitelj žena, kafane i kocke. Tri puta se ženio i sve žene nadživeo. Umro je posle kraće bolesti 1985. godine. Kuća je godinama bila zapuštena i prepuštene zubu vremena. Godine 2012-te, lokalna samouprava počinje da brine o njoj, sređuje je i održava, kako bi ova najstarija kuća u Sremu, svojom arhitekturom, prostranim dvorištem, služila selu i opštini Pećinci na ponos - kaže direktorica TOO Pećinci, gospođa Ljubica Bošković. Domaćini su gostima pokazali i Etno-park Kupinovo, ujedno i sedište TOO Pećinci. Osim kuće, nekada u posedu porodice Putnik, koja je prema verovanju meštana jedna od najstarijih stambenih zgrada u selu, i datira s kraja XVIII veka, tu su i prateće zgrade: vajat, ambar, bunar, hlebna peć i verni je prikaz života bogatog seoskog stanovništva tog vremena.
Gosti su imali priliku da obiđu i SRP Obedsku baru i čuju fantastičnu priču o ovom jedinstvenom biseru opštine, Srbije a i Evrope, sa ukupno 220 vrsta ptica, 50 vrsta sisara, 16 vrsta riba, preko 1.200 vrsta insekata, preko 200 vrsta zooplanktona, oko 180 vrsta gljiva, 500 vrsta biljaka i 50 vrsta mahovina. Boravak turističkih radnika u Opštini Pećinci krunisan je svečanošću povodom otvaranja Hotela „Crystal hotel&Event center“****, koji raspolaže sa 16 luksuzno opremljenih apartmana i dve sale pogodne za održavanje svadbenih svečanosti, kapaciteta 530 u većoj i 130 mesta u manjoj sali, utoliko značajniji zbog deficita ove opštine, kada su smeštajni kapaciteti u pitanju. Po rečima gospođe Bošković, posle izuzetno interesantne, sadržajne i edukativne Turističke rute kroz opštinu Pećinci, namenjene pre svega deci školskog uzrasta, ali podjednako zanimljive svima, uvedene tokom prethodne godine, TOO Pećinci ubrzano radi na afirmaciji smeštaja u seoskim domaćinstvima. Za sledeću, 2018. godinu pripremaju se i neke novine. U Etno kući u Ogaru će biti izgrađen od drveta zabavni park za decu, a Kupinovo će dobiti električni mini bus, za prevoz turista od Etno kuće do reke Save, ali i nekih drugih mesta.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1821892111157607&set=a.1821414134538738.1073743996.100000105079334&type=3&theater

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com