Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Vino i kultura na Danima fruškogorskih vina u Fabrici

Vino i kultura na Danima fruškogorskih vina u Fabrici

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Studentski kulturni centar Novi Sad i Fabrika, bili su domaćini dvodnevnoj manifestaciji Dani fruškogorskih vina. Organizovana po prvi put, ova manifestacija je okupila jedanaest eminentnih vinara sa Fruške gore kako bi svojim sugrađanima sugerisala da se kvalitetna vina nalaze i u „komšiliku“, kao i da srpskoj vinskoj sceni privuče neku novu publiku.

Zamišljena kao manifestacija koja širi vinsku kulturu ali i bliže povezuje vino sa kulturom, SKCNS je za to odredio kamerni prostor napuštenog magacina fabrike „Petar Drapšin“, u kojem se od 2010. godine okupljaju umetnici, aktivisti, muzičari, danas kultno mesto za razne izložbe, svirke, koncerte, tribine.
Prve večeri upriličena je radionica uparivanja hrane i vina, uz predavanje, demonstraciju i degustaciju somelijea i kuvara novosadskog restorana „Piknik“.
Drugo veče, na Svetski dan Prokupca, jedne autohtone sorte sa prostora centralne Srbije, bilo je rezervisano za predavanja doc. dr Dragoslava Ivaniševića, direktora Departmana za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i prof. dr Vladimira Puškaša sa Tehnološkog fakulteta, takođe u Novom Sadu, dva vodeća stručnjaka iz oblasti vinogradarstva i vinarstva u Srbiji, koji su govorili o novim sortama vinove loze nastalim na Institutu u Sremskim Karlovcima, odnosno vinima koja se mogu proizvesti od tih sorti. - Naš cilj je bila promocija vinarija sa Fruške gore, da svaka vinarija predstavi svoja vina i usluge koje nudi pri poseti vinariji, a da publici omogućimo da u nekoj prisnijoj atmosferi priđu vinarima i popričaju sa njima, eventualno da se vežu za taj brend, ili neku ekitektu, informišu gde se vinarija nalazi i gde mogu da kupe njihova vina. To je značajno i sa aspekta turizma, da na osnovu vina koja im se sviđaju jednog dana odvedu svoje goste u vinariju i ponude im reprezentativan proizvod iz našeg kraja. S druge strane, ovo je impuls nekome da možda napravi malu vinoteku u svojoj kući, od vina lokalnih proizvođača, koja može da služi i na ponos, ali i za bolje upoznavanje nas samih - kaže producent SKCNS gospodin Nemanja Vuković. Vinarija „Kovačević“, „Mačkov podum“ i „KM“ iz Iriga, „Milanović“ iz Surduka, „Deurić“ iz Male Remete, „Trivanović“ i „Erdevik“ iz Erdevika, „Quet“ iz Banoštora, „Novo brdo“ iz Čerevića, „Đurđić“ iz Sremskih Karlovaca“ i „Adžić“ iz Čortanovaca, uz Friški jazački sir, ove godine reprezentovali su vinsku Frušku goru. - Ovo je pokušaj da napravimo lokalnu vinsku scenu i skrenemo pažnju na ono što je naša, na ono što je dobro, što može svakodnevnicu da učini zanimljivijom i boljom. Ova manifestacija može da raste, da se širi, možda pod drugim imenom, možda će u svom drugom izdanju osvetliti neko drugo vinogorja Srbije? Novosađanima smo ponudili nešto kvalitetno, nešto što imaju i što je njihovo, što može da promoviše njihovu sredinu, na čega treba da budu ponosni – zaključio je gospodin Nemanja Vuković.

Više fotografija možete da pogledate na našoj facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.1822617207751764.1073744000.100000105079334&type=3&pnref=story

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com