Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE NAJAVA Predavanje Definicija života prof. dr Zorice Svirčev u KCNS

Predavanje Definicija života prof. dr Zorice Svirčev u KCNS

  • PDF

U okviru ciklusa naučno-popularnih predavanja „Oči u oči sa naukom“, koji realizuju Prirodno-matematučki fakultet i Kulturni centar Novog Sada, prof. dr Zorica Svirčev, sa Departmana za biologiju i ekologiju PMF-a održaće u KCNS u utorak, 17. oktobra od 18h predavanje sa temom “Definicija života“.

Koliko vas je postavilo sebi pitanje bar jednom u životu, šta je život i ko smo mi ustvari? Koliko vas je bilo zadovoljno odgovorom koji ste pronašli u knjigama, dobili na predavanjima ili sami sebi kreirali?
Uvedene definicije jasno odvajaju živo i živo biće od neživog i pružaju jedinstven uvid u život kakav poznajemo i kakav možemo spoznati. Njihova inovativnost je bazirana na Grafu Života. Jedinstvenost Grafa Života ogleda se u univerzalnoj primenjivosti na sve oblike i ekspresije života na Zemlji i van nje. Drugim rečima, predstavlja recept za život i sve ono sto proističe iz njega.
Značaj ovog koncepta se ogleda i u tome što je moguće izdvojiti i posmatrati pojedinačnu aktivnost živog sistema, pronaći razloge (uslove) koji su do nje doveli i ukazati na posledice te aktivnosti, sve to kroz jedan matematički graf. Ovaj koncept pomera granice sagledavanja života izvan sadašnjeg vidljivog horizonta.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com