Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Predstavljamo: Vidak Raičević sa PMF-a najbolji student Novosadskog univerziteta

Predstavljamo: Vidak Raičević sa PMF-a najbolji student Novosadskog univerziteta

  • PDF

Vidak Raičević rođen je 27. 9. 1993. u Novom Sadu. Pohađao je osnovnu školu „Đura Daničić” i gimnaziju „Isidora Sekulić” u Novom Sadu, koje je završio kao đak generacije i nosilac diplome „Vuk Karadžić”. Tokom srednjoškolskog obrazovanja učestvuje na republičkim takmičenjima iz matematike, biologije i hemije.

Na takmičenjima iz hemije osvaja neka od najviših mesta (VII u prvom, VIII u drugom, II u trećem i III u četvrtom razredu), a osvaja i bronzanu medalju u julu 2012. godine na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi u Vašingtonu kao član prvog tima Srbije koji je učestvovao na tom takmičenju. Primio je pohvalnice i diplome od Srpskog hemijskog društva, Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, Matice srpske i Kraljevskog Doma Karađorđevića. Od prvog do trećeg razreda polaznik je seminara hemije Istraživačke stanice Petnica.
Osnovne akademske studije hemije na Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu upisuje 2012. godine, a završava ih 30. juna 2016. godine sa prosečnom ocenom 10,00, odbranivši diplomski rad pod nazivom „Sinteza i NMR karakterizacija novih 5,6-disupstituisanih derivata androstanskog
D-homo laktona”.
Tri godine za redom bio je dobitnik izuzetne nagrade za uspeh u toku studija Univerziteta u Novom Sadu. Bio je stipendista Ministarstva prosvete i nauke, uključujući stipendiju za izuzetno nadarene studente, kao i Fonda za mlade talente, kroz stipendiju za 800 najboljih studenata završnih godina. Osvajač je prvog mesta na takmičenju naučnih radova „Primatijada 2015” u oblasti hemija i biohemija, trofeja takmičenja „Cambridge Online Chemistry Challenge” u organizaciji Univerziteta u Kembridžu u dva navrata, 2014. i 2015. godine, a finalista je takmičenja „Fourth International Organic Chemistry Competition” održanog u Libanu u maju 2016. godine. Srpsko hemijsko društvo dedeljuje mu Godišnju nagradu decembra 2016, kada takođe biva proglašen za najboljeg studenta Prirodno-matematičkog fakulteta u školskoj 2015/2016. godini i najboljeg studenta Univerziteta u Novom Sadu u školskoj 2015/2016. godini. U maju 2017. godine dobija nagradu fonda Nenada M. Kostića za hemijske nauke za svoj diplomski rad. Na takmičenju „Tenth International Student Chemistry Olympiad“ održanom u Iranu u avgustu 2017. godine zauzeo je dvanaesto mesto.
Pored iskustva koje je stekao na Prirodno-matematičkom fakultetu radeći u istraživačkoj grupi prof. dr Marije Sakač, pohađao je naučne prakse u istraživačkoj grupi „Glycogroup” na Institutu za organsku hemiju Tehnološkog univerziteta u Gracu pod mentorstvom prof. dr Tanje Vrodnig (tema istraživanja: „A novel synthetic approach to cyclocarbapentosamines as active site selective ligands for carbohydrate processing enzymes”), i u Laboratoriji za organsku sintezu i analizu na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Nišu pod mentorstvom prof. dr Nika Radulovića (tema istraživanja: „Sinteza biblioteke oksima alkil-ferocenil-ketona i ispitivanje mehanizma njihove pirolize”). Koautor je četiri naučna rada, kao i pet saopštenja na naučnim skupovima od nacionalnog ili međunarodnog značaja. Učestvovao je u pripremi srednjoškolskih republičkih takmičenja iz hemije od 2013, a član je komisije Srpske hemijske olimpijade od 2014. godine. Saradnik je seminara hemije Istraživačke stanice Petnica i član Srpskog hemijskog društva.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com