Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Američki san se živi u Skandinavskim zemljama

Američki san se živi u Skandinavskim zemljama

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

Američki san se ne živi u Americi, već u Skandinavskim zemljama - izjavio je Nj.E. ambasador Finske Republike u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, Perti Ikonen (Pertti Ikonen), predavanju pod nazivom ,,100 godina Finske Republike“ održanom u amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe na Univerzitetu Privredna akademija u Novom Sadu. Bilo je to jedno u nizu ovogodišnjih gostovanja ambasadora stranih zemalja na ovoj visokoškolskoj ustanovi, prejekat kojim se malo koji fakultet u našoj zemlji može pohvaliti.

U organizaciji ovog gostovanja uz rukovodstvo Univerziteta Privredna akademija učestvovala je i studentska organizacija ELSA LG Privredna akademija.
Otvorajući predavanje, predsednica Saveta Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, prof. dr Marijana Carić, osvrnula se na prethodne posete drugih ambasadora i naglasila značaj dodatnog neformalnog usavršavanja studenata putem ovakvih prezentacija. Nakon toga, ukratko je predstavila gospodina Ikonena i istakla najvažnije podatke o Univerzitetu.
Finska ambasada je ove godine u čast jubileja 100 godina nezavisnosti Finske u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori organizovala različite kulturno-edukativne manifestacije sa kojima je ambasador upoznao prisutne, a zatim ih pozvao da se uključe u predstojeće događaje.
Ambasador Perti Ikonen je kroz zanimljivo predavanje istakao da se ,,Američki san’’ ne živi u Americi već u Skandinavskim zemljama i objasnio je zašto se Finska nalazi na petom mestu najsrećnijih zemalja uprkos činjenici da možda ima i najgore vremenske prilike, praćene snegom i kišom.
Ključni faktori koji građane Finske čine srećnim su poverenje u državu i čitav sistem koji je demokratski uređen i gotovo bez korupcije. Iz svega pomenutog proističe i generalno poverenje među ljudima, istakao je ambasador.
Na osnovu istraživanja sa prestižnog američkog univerziteta Jejl 2016. godine, Finska je proglašena za najzeleniju i najčistiju zemlju na svetu.
Na kraju predavanja studenti su postavljali pitanja na temu obrazovnog sistema u Finskoj, o interesovanjima mladih u toj zemlji, kao i inovacijama u oblasti novih tehnologija po kojima se Finska ističe.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com