Sat02172018

Poslednja izmena:10:44:08 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Niko ne pravi bolje čvarke od Kaćana

Niko ne pravi bolje čvarke od Kaćana

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Da su kaćki čvarci najbolji, potvrđuje prestižna manifestacija „Čvarak fest“, organizovana 8. put zaredom u živopisnom mestu Kać kraj Novog Sada, koja osim sve većeg broja izlagača i učesnika, privlači sve brojniju publiku. Čvarci su nekada bili jelo siromašnog sloja društva. Danas su delikates. Umeće njihove proizvodnje odnegovalo je prave majstore, specijalizante u proizvodnji čvaraka, jer kako tvrdi član Organizacionog odbora manifestacije „Čvarak fest“, gospodin Miroslav Piljić:

- Treba znati da se dobri čvarci prave od svinjskog masnog tkiva, a ne od slanine. A gde je tu osećaj mere za dužinu topljenja, količinu mleka koje treba na kraju dodati da bi se dobila lepa žuta boja? Kaćani su to apsolvirali još davnih godina prošlog veka, u vreme kada je u Novom Sadu egzistiralo svega pet mesara, pa su svi iz grada i okoline dolazili upravo u mesto nadomak Novog Sada po kvalitetno meso i mesne prerađevine. U međuvremenu su Novi Sad, kao i druge gradove širom Srbije, preplavile razne kompanije mesne industrije, a žal za onim nekadašnjim, domaćim, donekle je ublažen organizovanjem, sada već osmog po redu „Čvarak festa“ koji je ove godine prerastao u prvi Sajam čvaraka. Zamenica predsednika Skupštine Grada Novog Sada, Branka Bežanov, u nedelju 05. novembra, otvarajući ovu manifestaciju nije bila iznenađena prisustvom velikog broja učesnika i publike. - Ovakve manifestacije su nas godinama unazad spajale i sabirale, pa mogu reći i vekovima. Ovo je nešto autentično, vojvođansko. Kaćki čvarak je nešto jedinstveno. Kaćani kažu da su njihovi čvarci jedini „bez holesterola“ i potpuno drugačiji od svih drugih koje imamo priliku da probamo. Ona dodaje da ova manifestacija, osim kvaliteta samog proizvoda i sentimentalnih vrednosti, ima veliki turistički potencijal. Prošlih godina učešće u takmičenju u topljenju čvaraka uzeli su gosti iz Mađarske, ove godine iz Makedonije i Republike Srpske, naravno i iz svih krajeva naše zemlje. - Na razvoju ove manifestacije treba dosta raditi i u narednom periodu, a kaćki „Čvarak fest“, kao vojvođansku manifestaciju sa identitetom, Grad Novi Sad, AP Vojvodina, Mesna zajednica Kać, već koliko sutra treba uvesti u proces zaštite geografskog porekla, i kreirati od njega brend - tvrdi naša sagovornica. Svi vole čvarke, a malo ko ima tradiciju kakvom može da se pohvali Kać, i zato treba iskoristiti sve kapacitete za promociju kaćkog čvarka kao nečeg posebnog. Razvoj manifestacije tokom osam godina od njenog ustanovljenja naterao je njene organizatore na izvesne promene, pa su ove godine takmičari, njih pedesetak, za razliku od prošlih godina, sami obezbedili masnoću za topljenje, a manifestaciju su podržali i privrednici, čime je dobila konotaciju sajamskog događaja. U kulturno-zabavnom programu nastupili su KUD „Sveti Sava“ i KUD „Stevan Mokranjac“ iz Kaća, KUD „Svetozar Marković“ iz Novog Sada, kao i Tamburaški orkestar predvođen Todorom Maletinom. Organizatori ove celodnevne fešte, ujedno i njeni inicijatori su Grupa građana „Katy“ (naziv potiče od starog, keltskog imana Kaća iz 1232. godine, sa značenjem utvrđenja, nasipa), uz podršku Mesne zajednice Kać.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.1847681145245370.1073744015.100000105079334&type=3&pnref=story.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar