Sat02172018

Poslednja izmena:10:44:08 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Milorad Lonić: Festival zlatnih ansambala Vojvodine po meri mladih ljudi

Milorad Lonić: Festival zlatnih ansambala Vojvodine po meri mladih ljudi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Završno veče „Festivala zlatnih ansabmala Vojvodine“ i nastupom najboljih igrača kulturno-umetničkih društava iz cele Vojvodine i sa gostima iz Beograda, povodom obeležavanja Dana prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. godine, na SPENS-u, u Novom Sadu, prikazalo je još jednu pobedu mladosti, kreativnosti i lepote igrara, pesama, običaja, nošnji narodna i narodnosti Vojvodine i Republike Srbije.

- Svake godine pokušavamo da pred javnost iznesemo ono što je naše, da se družimo i predstavimo kulture drugih naroda. Povod za ovaj festival jeste sećanje na velike datume koji su obeležile istoriju Novog Sada i koji su bili prekretnica njegovog razvoja kao specifične, multikulturalne sredine, ali njegov zadatak je da promoviše i sadašnjost. U programu je učestvovalo preko 800 mladih kojima se pruža mogućnost da igrom i pesmom pokažu šta znaju, umeju, da se druže, da Ovde nije samo bitan oficijelni deo, vraćanje u život naše tradicije, već i suština, a to je njena upotreba u svrhu zdravog života... Ovaj festival daje mogućnost izbora mladim ljudima da u vremenu potrošačkog društva i moderog načina života sačuvaju zdrav, mladalački duh. Ovaj festiva je i napravljen da bude po meri čoveka - izjavio je neposredno po završetku koncerta gospodin Milorad Lonić, direktor festivala i FA „Vila“ SKUD „Železničar“.
„Festival zlatnih ansambala Vojvodine“ je festival muzičko-scenske umetnosti uz koji se neguje i materijalno nasleđa. Zato je ovo i revija narodnih nošnji i kostima, prikaz likovnih umetnosti i drugih sfera stvaralaštva mladih, i onih malo starijih, od neprocenjivog značaja. On je koncipiran da promoviše stvaralaštvo kao fenomen i kulturu, umetnost i zdrav način života. Na pitanje da li možemo očekivati neke nove aktivnosti FA „Vila“ u narednom periodu, gospodin Lonić odgovara:
- Ovo je festival bitan za grad, ali ne samo za njega. FA „Vila“ učestvuje na preko 80 manifestacija tokom godina, ima do pet događaja nedeljno, što je za jedan ansambl veliki napor, ali je to i svojevrsan doprinos Novom Sadu, kao osnova da se pozicionira kao grad kulture i prestonica mladih. U prethodnom perirodu čelni ljudi grada su prepoznali rad FA „Vila“ i SKUD „Železničara“ u celosti, koji su svojim prisustvom i nastupima ispratili svaki gradski događaj, dodajući mu uvek, karakter kulturnog. Nema razloga da tako ne bude i u budućnosti.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.1855470631133088.1073744027.100000105079334&type=3&pnref=story

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar