Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Sajam Nauka za privredu na Novosadskom sajmu 4. i 5. decembra

Sajam Nauka za privredu na Novosadskom sajmu 4. i 5. decembra

  • PDF

Sajam „Nauka za privredu“ biće održan na Novosadskom sajmu 4. i 5. decembra u Kongresnom centru. Kako je na konferenciji za novinare rekao generalni direktor, Slobodan Cvetković, Novosadski sajam je otvorio vrata za saradnju sa institucijama, udruženjima i pojedincima koji imaju inicijativu i kojima je za realizaciju ideja potrebna podrška. Kao rezultat toga održano je značajno više manifestacija na Sajmu i povećan je broj dana tokom kojih su angažovani sajamski kapaciteti.

- U razgovorima sa predstavnicima Pokrajinske Vlade, došli smo do zaključka da nauka i privreda nisu dovoljno povezane i da organizovanjem sajamske priredbe možemo tu vezu da ojačamo, učinimo kvalitetnijom i doprinesemo razvoju i privrede i naučnoistraživačke delatnosti - rekao je Cvetković. Prema njegovim očekivanjima Sajam „Nauka za privredu“ biće kruna uspešne 2017. godine.
Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost podržao je nastup fakulteta i instituta Novosadskog univerziteta.
- Sajam je jedan od načina da fakulteti pronađu izvore finansiranja u privredi, kao i da se fakulteta i instituti pozicioniraju kao nosioci privrednog razvoja - izjavio je pokrajinski sekretar, Zoran Milošević. Kako je istakao, firme i kompanije bi trebalo da razvojnu perspektivu traže u nauci, jer je Univerzitet moćan generator razvoja privrede, inovacija i novih tehnologija, a to je put ka prosperitetu i izlazsku iz krize.
Od 14 fakulteta i tri instituta u sklopu Univerziteta u Novom Sadu, 4. i 5. decembra neće se predstaviti samo jedan fakultet, dok će svi drugi ponuditi komercijalno primenjive proizvode i usluge.
- Novosadski univerzitet će nastupom na Sajmu predstaviti aktuelne projekte, rad 244 laboratorije koliko ih radi na fakultetima i institutima, biće predstavljeni i centri koji rade u sklopu Univerziteta, a sve u cilju komercijalne primene znanja i tehnologija - obavestio je prorektor za finansije i organizaciju Univerziteta, Saša Orlović.
Prema rečima predsednika Privredne komore Vojvodine, Boška Vučurevića, 2.000 privrednika je pozvano na Sajam koji je prilika da privreda prepozna i dobije maksimalnu korist od onoga što fakulteti nude. Dobar ambijent i atmosferu koja omogućava saradnju na obostranu korist, prepoznale su i lokalne samouprave, koje će takođe biti prisutne na Sajmu.
Drugog dana sajma, 5. decembra, organizuju se B2B susreti predstavnika naučnih institucija i privrednika, biće održani od 10 do 13 časova. Do sada se prijavilo oko 30 učesnika iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i naše zemlje. Registracija je besplatna, ali neophodna i svi zainteresovani mogu se prijaviti na veb platformi naukazaprivredu.talkb2b.net .
Predviđeni su i stručni skupovi. U ponedeljak, 4. decembra, centralna tema razgovora biće dostignuća naučne zajednice, ali i potencijali budućeg Naučnog-tehnološkog parka u Novom Sadu. Drugog dana će fokus biti na informacionim tehnologijama u službi nauke i privrede.
Sajam se organizuje u Kongresnom centru „Master”.

Tekst i fotografije: Press služba Novosadskkog sajma
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com