Sat12162017

Poslednja izmena:08:34:50 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Dejan Milenković - Vizija jednog čoveka spašava selo Dulene od nestanka

Dejan Milenković - Vizija jednog čoveka spašava selo Dulene od nestanka

  • PDF

Dulene je do pre dve godine bilo samo jedno u nizu srpskih sela na putu da odumre. To je geografski najjužnije naseljeno mesto na teritoriji grada Kragujevca, na obroncima Gledićkih planina, na putu ka Rekovcu, 25 kilometara udaljeno od grada. Dulene čine zaseoci: Lisa, Crna reka, Matinac, Staro selo. Graniči se sa Velikim Pčelicama, Trešnjevakom i Grošnicom (opština Kragujevac), Bajčetinom (Knić), Dobroselicom i Nadrljem ( Rekovac) i Gledićem (Kraljevo).

Kroz naselje protiče reka Dulenka koja stvara najveću i najdublju klisuru u Šumadiji. U selu živi oko 130 stanovnika, a nekada ih je bilo 1.200. U selu je bilo i istureno odeljenje OŠ „Cana Marijanović“, ali su poslednji đaci izašli 1990-te. Ono što krasi selo su stare kuće od blata, greda i pleve, danas mahom napuštene. Od 200 kuća u selu, njih 180 su građene na taj način, i okrečene u belo, i predstavljaju muzej na otvorenom stare šumadijske arhitekture. Međutim, poslednje dve godine dogodilo se čudo. U avgustu 2015. godine došao je gospodin Dejan Milenković, odlučan da oživi selo i napravi od njega turističku atrakciju. Gospodin Milenković je danas predsednik MZ Dulene, po ocu Dulenac, rođen u Nemačkoj, započeo je preporod ovog mesta i čitavog kraja. - Nisam rođen kao bogat čovek, niti poznajem toliko bogate ljude koji bi mogli pomoći u realizaciji mojih zamisli. Ali imam ogromnu želju i energiju da spovedem u delo ono što sam zamislio, a to je da učinim vidljivim ogromne potencijale ovag dragulja Šumadije i cele Srbije. Pre svega uz pomoć dobrih ljudi, meštana da stvorim realnu osnovu za razvoj turizma. Pre dve godine osnovao sam i Udruženje „Dulenci sa Gledićke planine“ i u potpuno devastiranom selu uspeli smo štošta da obnovimo. Uredili smo školsku zgradu, u dvorištu podigli saletlu, senicu zgodnu za okupljanja i slavlja, obnovili bunar iz 1927., postavili putokaze po celom mestu. Ostali su nam prilazni putevi i putevi kroz mesto. Sve što smo do sada uradili, uradili smo sami od naše muke, na čega sam posebno ponosan - kaže naš sagovornik. Njegovi planovi su da obnovljenu školu koriste deca za prenoćište, letnje i zimske kampove, ali i kao školu u prirodi za vreme vrelih letnjih dana, kada su temperature u Kragujevcu previsoke. Plan mu je i da okupi ljude rodom iz ovog mesta, koji su ga iz raznoraznih razloga napustili. Dok oni vagaju da li će ili neće zanoviti svoju očevinu, dedovinu, MZ Dulene ljudima iz Kragujevca daje 2 - 3 ara placa da podignu kuću, vikendicu, jer bez ljudi smisao ove misije bio bi kratkog daha. - Imam 35 godina i do kraja života ću se boriti da sve što sam zamislio zaživi. Ovo je nemoguće da ne uspe, jer se radi o predivnom selu jedinstvene arhitekture u Gledićkim planinama, na 468 metara nadmorske visine, oko kojeg se uzdižu planine Crni vrh, Golo brdo, Vis, Matinac, Lisa, Rasje, Veliko Cerije, Kriva kosa, Karaula i Zelena, od 700 do 800 m, na kojima se sudaraju četiri vetra koja dolaze sa Zlatibora, Kopaonika, Rtanja i Rudnika, pa ovaj kraj s pravom može da ponese epitet vazdušna banja. Tereni oko Dulene izuzetni su za MBT trke, ali i za laganije vožnje za uživanje u prirodi i predivnim predelima. Posebno atraktivni za šetače su izvori pitke vode, koji se javljaju bez upozorenja, i kada im se najmanje nadate, naletite na njih - kaže gospodin Milenković i nastavlja:
- Otac me je učio patriotizmu. Letnje raspuste sam uvek provodio u selu kod bake, pecao ribe, igrao se jurke, žmurke sa drugarima, osetio i zavoleo toplinu i miris sena. Želeći da upoznam istoriju moje zemlje, za šta u nemačkim školama nisam imao priliku, od 2004. moje interesovanje je usmereno na Kosovo i Metohiju, gde sam stekao mnoge prijatelje. Tamo sam dobio ideju da obnovim Dulene. Jedan od ciljeva je da Dulene bratimimo sa Velikom Hočom, mestima širom Srbije i Hrvatske, da nam dolaze deca i odrasli, da ih uverimo da se ne hvalimo naprazno o tome šta imamo, već da tu zaista stoluju lepota, mir, sloga i ljubav. I kada ležem i kada ustajem mislim na moje Dulene. Siguran sam da ću sve uspeti sa ovom mojom snagom.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar