Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Marina Panić: Zbog zdravlja i ljubavi u poslu sa lešnicima

Marina Panić: Zbog zdravlja i ljubavi u poslu sa lešnicima

  • PDF

Za svoj prvi istup u javnost „Panić Agro 17“, firma koja se bavi uzgojem i plasmanom lešnika iz Tovariševa, odabrala je prvi zimski festival turističke ponude „Zimovnik“, koji je od 01. do 03. decembra održan na novosadskom SPENS-u u organizaciji Media Info Centra iz Novog Sada.

Marina Panić, dipl. turizmolog, je nova snaga u priči staroj osam godina, od kada je njen suprug Miladin, profesor matematike, sa roditeljima, zasadio šest sorti lešnika: Tonda Gentile delle Launghe, Tonda Gentile Romane, Halski džin, Rimski, Cosford i Istarski dugi. Voćnjak sa 1.000 sadnica, nedavno je proširen novim zasadom, a dogodine će još jednim. Marina Panić je zajedno sa svekrvom nedavno otvorila i firmu „Panić Agro 17“, za uzgoj i plasman lešnika, jer veruje u tu priču. Razlog, ljubav prema tom orašastom voću, i želja da to osećanje podeli sa drugima. Osim široke primene, kaže da lešnik možemo vrednovati i kao lek. Osim toga što su leske izuzetno dekorativne, i imaju široku upotrebu u pejzažnoj arhitekturi, njihovi plodovi se smatraju zdravom i vrednom namirnicom, koja zahvaljujući svom nutritivnom sastavu pomaže u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti, smanjuje rizik od nastanka tumora, poboljšava pamćenje i mentalne sposobnosti, jača imunitet, pomaže zdravom razvoju fetusa i dr. Naša sagovnica kaže da zbog zdravlja, svakog dana treba pojesti bar šaku lešnika. Domaćice pak tvrde da je kolač sa lešnicima najukusniji.
Gajenje ove biljke je i ekonomski opravdano. Iako je period ulaganja dug, prorodi u drugoj - trećoj godini posle sadnje, pun rod daje tek od sedme godine. Sa druge strane leska u povoljnim uslovima dugo živi i plodonosi. Vek eksploatacije može da bude i preko 50, a pravilnom rezidbom može da živi do 100 godina. U punom rodu prinos po slablu iznosi od
8 - 12 kg. Samim tim obezbeđuju se stabilni prinosi i značajni prihodi i budućim generacijama pogotovo ako se ima u vidu da je svetska potražnja za lešnikom u stalnom porastu, što ga čini deficitarnom robom. Uprkos sve većem broju onih koji se opredeljuju za uzgoj ove kulture, domaća proizvodnja zadovoljava tek 10% potreba, zbog čega se ostatak uvozi, uglavnom iz Turske i to slabijeg kvaliteta. Firma „Panić Agro 17“ je za sada tržištu ponudila pakovanje od 250 gr sirovog, prženog i prženog mlevenog lešnika, a već na sledećoj manifestaciji, mesta na kojima će se za sada moći kupiti njihovi proizvodi, može očekivati jedan nov proizvod. Bračni par Marina i Miladin Panić imaju plan da odu i korak dalje i dobiju sertifikat za organsku proizvodnju, što znači da će biti jedni od onih kod kojih ćete moći otići po zdrav proizvod uzgajan na zdrav način.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com