Mon02192018

Poslednja izmena:01:14:42 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Marija Čupić: Nova vina Potisja sve uspešnija, a dalji planovi TOO Žabalj veliki

Marija Čupić: Nova vina Potisja sve uspešnija, a dalji planovi TOO Žabalj veliki

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Sedma po redu smotra „Nova vina Potisja“ održana je u subotu, 09. decembra, u restoranu “Naša lovačka priča” u Žablju. Dobra posećenost, 25 vinara i 50 uzoraka, opravdali su smisao ustanovljenja ovakve jedne manifestacije u kraju koji nije bio poznat po vinarima. Na premijernoj manifestaciji je bilo četiri - pet izlagača i 20 uzoraka vina. Danas je u ovoj opštini, osim Vinarija Botić (Biserno) iz Čuruga, osnovane 1991. godine, sve više vinara i novih vinarija. Svake godine na manifestaciji ima izlagača iz drugih mesta koji podržavaju ovaj festival i doprinose njegovom kvalitetu.

Gosti festivala ove godine bili su i predstavnici Lukavca, grada i opštine u BiH, gde se održava jedan od vodećih sajmova turizma u ovoj Republici. Organizator manifestacije, Turističke organizacija opštine Žabalj, može da se pohvali i dobrom posećenošću stručnih predavanja. Ovoga puta enolog, somelije, vinoljubac, proizvođač vina, svetski putnik, gospođa Ljubica Radan, govorila je na temu uparivanja četiri pobednička vina sa manifestacije „Nova vina Potisja“ 2017. sa domaćom hranom. Održan je i panel u kojem su učestvovali predstavnici Sekretarijata za poljopirvredu, Sekretarijata za privredu i turizam, kao i poljoprivredni proizvođači. Tema panela bila je vezana za aktuelne probleme sa kojima se susreću i vinari i ostali poljoprivredni proizvođači. - „Nova vina Potisja“ je festival na koji možemo da budemo ponosni - rekla je između ostalog Marija Čupić, direktorka TOO Žabalj, i dodala: - TOO je nedavno obeležila 10 godina od osnivanja, a ova manifestacija traje sedam, i svaka naredna uspešnija je od one prethodne, a gradili smo je od temelja. Kada smo je začinjali, rekla sam da nam treba desetak godina da preraste u manifestaciju „Novo iz Potisja“, na kojoj planiramo da okupimo sve poljoprivredne proizvode. Tome težimo i nema razloga da u tome ne uspemo. Po njenim rečima, na ruku ide i novi Zakon o poljoprivredi. Njegovim usvajanjem poljoprivredna proizvodnja bi trebala da definiše: šta, ko i kako može da proizvodi, plasira, i da ono što je domaće dobije „prolaz“ za turizam, ugostiteljstvo, i da bude predstavljeno na legalan način.
- Sada je taj segment u sivoj zoni, a ne bi trebalo da bude tako. Naš cilj je da se legalizuju i rakije, i kobasice, kuleni, i da svaki poljoprivredni proizvođač može da plasira svoju robu - objašnjava naša sagovnica. TOO Žabalj za sledeću godinu najavljuje brendiranje jednog jela sa ove destinacije. Plan je da se osmisli jelo koje će biti u ponudi svakog restorana u opštini, a biće napravljeno od sastojaka, odnosno poljoprivrednih proizvoda proizvedenih isključivo na teritoriji opštine Žabalj. Posle toga valja zainteresovati tržište, pa se planiraju nastupi na sajmovima u zemlji i regionu i promocija ovog jedinstvenog proizvoda, što bi trebalo dodatno da stimuliše turiste da dođu u ovaj kraj. Manifestaciju „Nova vina Potisja“ posetili su i predsednik opštine Žabalj, gospodin Čedomir Božić, članovi Opštinskog veća, koji po rečima Marije Čupić, imaju veliko razumevanje za rad TOO i afirmaciju žabaljske opštine kao turističke destinacije. Ove godine TOO Žabalj je sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija radila na projektu prvih lokalnih turističkih vodiča. Tako su učenici SŠ „22. oktobar“ iz Žablja, studenti turizma i članovi Udruženja „Racija 1942“ iz Čuruga, dobili šansu da pohađaju obuku za vodiče volontere - gritere. Od 25 polaznika, njih 16 je steklo diplomu. Sledeće godine oni će dobiti licencu, odnosno ove diplome će biti nostrifikovane. Plan je da se za vodiče angažuju mlađi, jer veliki broj turističkih grupa dolazi da se pokloni žrtvama januarske racije u svih četiri mesta žabaljske opštine, u kojima je Čurug pretrpeo najveće žrtve.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.1887863724560445.1073744081.100000105079334&type=3&pnref=story

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar