Sun01212018

Poslednja izmena:10:16:01 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Saša Dujin: Manić - Tisa 63 je manifestacija dobre volje, energije, sreće i zadovoljstva

Saša Dujin: Manić - Tisa 63 je manifestacija dobre volje, energije, sreće i zadovoljstva

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Sve je više zagovornika teze da i zima u ravnici može da bude turistički interesantna. Jedna opcija su salaši i čarde, uvezane sa kulturnim turizmom, druga opcija su manifestacije kojima pogoduje zimsko doba i ni jedno drugo.
Pre šest godina grupa prijatelja okupljenih oko Kluba ljubitelja reka Tise „Tisa 63“, osmislila je za naše podneblje, sasvim neobičnu manifestaciju - „Manić - Tisa 63“, želeći da afirmiše fenomen prisustva manića ili tiskog bakalara kod prevodnice kod Novo Bečeja.

Originalnost ideje, i verovatno veliki broj što prijatelja, što poznanika članova Kluba, već na prvom održavanju okupilo je zavidan broj takmičara i ljudi željnih da provedu dan u prirodi i dobrom društvu. Ovogodišnja, šesta po redu „Manić - Tisa 63“, dobar je primer razvoja i nadograđivanja jedne zdrave ideje. Ni loše vreme, niske temperature praćene kišom, a onda i snegom, vetar i visok vodostaj, nisu sprečile učesnike i posetioce da subotu, 09. decembra, dođu i provedu dan sa bačke strane brane, u specijalno za ovu priliku uređenom prostoru vikend naselja, koji pripada opštini Novi Bečej. Direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej, gospodin Saša Dujin, smatra da su kvalitete ovogodišnjeg druženja doprinele brojne promocije u zemlji i inostranstvu. Potvrda tome je dolazak ekipa iz Slovačke, Slovenije, Hrvatske. Dosta je onih koji su iskoristili i mogućnost online prijavljivanja. - Ubeđen sam da ako ovako nastavimo da radimo, da će manifestacija „Manić - Tisa 63“ od sledeće godine prevazići prostorne okvire u kojima se održava, i da ćemo morati da razmišljamo da proširimo ili čak promenimo lokaciju. Ono što mene čini srećnim i što me ispunjava, kao nekog ko je doprineo da broj posetilaca i atmosfera budu takvi, je činjenica da je ovo manifestacija dobre volje, dobre energije, sreće, zadovoljstva, da se čula pesma, ali ne i ružna reč, da se niko nije posvađao, da je sve proteklo bez ijednog incidenta. Iako na izdvojenom mestu, iako se uz odličnu hranu služilo odlično vino, pivo, rakija, nije bilo pijanih, niti onih koji bi pravili probleme. Zato, meni se bar čini, da nikada lakše nismo organizovali „Manić - Tisa 63“, da je sve klizilo, a da rezultat nije izostao. Pa čak na kraju nikome nije smetalo što u vreme takmičenja nije upecan nijedan manić, iako je bilo hladno vreme, onakvo po kakvom on „radi“, upecana su tri manića prethodnog dana (ali odmah i pušteno), niko nije bio razočaran - ističe gospodin Dujin. Između ostalog, osvrnuo se i na prošlogodišnju najavu da će se deo manifestacije preneti u centar Novog Bečeja, to se ipak nije desilo ove, već se planira za sledeću godinu. Kampanja „Manić - Tisa 63“ za 2018. počinje odmah po novogodišnjim praznicima, što će dati prostora i vremena da se dobro pripremi teren i uslovi za njeno širenje, da bude dostupna, bar jedan njen deo, i onim građanima koji nemaju prevoz.
Za njega, iznenađenje je bilo, pored 50 pecaroških, 12 takmičarskih ekipa u programu koji je zamišljen kao prateći, a ispostavilo se da je nadrastao očekivanja i postao manifestacija u manifestaciji. Reč je o tradicionalnom vojvođanskom disnotoru, i takmičenju u nadevanju delikatesnih kobasica, ove godine održanom po prvi put, ali i pripremanju tradcionalnih jela koja su nekada bila obavezan deo banatske trpeze: od banatske lepinje, kuvanog vina, samostalne pripreme ražnjića, roštilja, pihtija, čuvenih vulkan čvaraka... Svim ovim specijalitetima dočekani su gosti, onako domaćinski, a najveće oduševljenje, do neverice, pokazale su ekipe iz Slovenije i Slovačke, ali i ekipa iz Leskovca, jer se na jugu naše zemlje, kraju poznatom po dobroj kuhinji, ovakvi specijaliteti ne pripremaju. Valja napomenuti da su oni koji su prvi put došli na ovu manifestaciju, imali priliku da obiđu opštinu Novi Bečej, i bili oduševljeni kvalitetom ukupne turističke ponude.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar