Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Deset godina Kongresnog biroa Turističke organizacije Srbije

Deset godina Kongresnog biroa Turističke organizacije Srbije

  • PDF

Tradicionalni godišnji koktel Kongresnog biroa, posebnog odeljenja Turističke organizacije Srbije koje se bavi razvojem i promocijom kongresnog turizma, održan je u Beogradu u sredu, 6. decembra ove godine.

Skupu su prisustvovali saradnici i partneri koji su u proteklom periodu zajedničkim aktivnostima doprineli pozicioniranju Srbije kao prepoznatljive kongresne destinacije - iz sfere javnih i akademskih institucija, privrede, naučne zajednice okupljene u Klubu kongresnih ambasadora, kao i predstavnici hotelske industrije, specijalizovanih turističkih agencija i pružalaca usluga u sferi poslovnih događaja.
Domaćini, v. d. direktora Turističke organizacije Srbije, gđa Marija Labović i predstavnik Kongresnog biroa Srbije, g. Igor Kovačević podsetili su prisutne da je u prethodne dve godine realizovano ukupno 70 studijskih putovanja za organizatore kongresa, kao i da je preko 400 klijenata boravilo u Srbiji. Trenutno je u procesu 47 kandidatura, što potencijalno može generisati dodatnih 65 miliona evra. Na ovo je neophodno dodati cifru od 28 potvrđenih kandidatura. Na godišnjem nivou se spremi oko 40 kandidatura. Ukupan generisan prihod od potvrđenih grupa je 25 miliona evra i preko 26.000 noćenja.
Po broju održanih međunarodnih kongresa, Srbija se već šest godina zaredom nalazi među prvih 50 destinacija u svetu prema podacima Međunarodne asocijacije za kongrese i konferencije ICCA (International Congress and Convention Association). Ovaj uspeh posebno je značajan ako se ima u vidu da je 2007. godine, kada je Kongresni biro Srbije osnovan, u našoj zemlji održano samo 11 međunarodnih kongresa. Glavni grad Beograd, sa ukupno 50 sastanaka, nalazi se u nivou gradova poput Dubaija, Glazgova, Roterdama i Bostona.
Ovi rezultati važni su zbog toga što svedoče o kontinuitetu u radu svih subjekata kongresne ponude u Srbiji, omogućavajući potencijalnim organizatorima kongresa da steknu jasnu predstavu o pouzdanosti i kvalitetu usluga na destinaciji.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com