Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Prof. dr Milica Pavkov Hrvojević: Iza PMF-a stoje rezultati

Prof. dr Milica Pavkov Hrvojević: Iza PMF-a stoje rezultati

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

Svake godine Prirodno-matematički fakultet Univerzitet u Novom Sadu, jedna od najuspešnijih i najbitnijih ustanova kada su nauka i obrazovanje u pitanju, kalendarsku godinu završava presekom događanja, rezimiranjem uspeha koji su obeležili odlazeću godinu. Dekanica prof. dr Milica Pavkov Hrvojević, obraćajući se predstavnicima medija, osvrnula se na nekoliko celina.

Prva je vezana za početak godine i snimanje emisije „Nauka o privredi“, a završena je nastupom na Sajmu „Nauka za privredu“, kojim je rukovodio prodekan za nauku dr Srđan Rončević. Uspešno učešće na sajamskoj priredbi, kao i izdavanje brošure „PMF za privredu“ (PMF UNS, Novi Sad 2017) ova visokoobrazovna institucija je želela da skrene pažnju o svom radu u službi privrede na svih pet Departmana. PMF je u školskoj 2016/17. godini imao 47 akreditovnih studijskih programa. Master studije "Primenjena matematika - nauka o podacima" na engleskom jeziku, „Doktorska škola matematike“ prva doktorska škola ovog tipa u regionu i Integrisane akademske studije master profesor biologije čiji je cilj obrazovanje predmetnih nastavnika - profesora biologije, što do sada nije bilo moguće, su novine u školskoj 2016/17. godine. Kao odgovor na zahtev tržišta rada za kadrovima informatičkog obrazovanja, akreditovana su i četiri nova studijska programa osnovnih i master studija - Računarske nauke i Informacione tehnologije.
Posebno zadovoljstvo dekanica je izrazila govoreći o nacionalnim i međunarodnim projektima gde je PMF u samom vrhu, kada je u pitanju Novosadski univerzitet. Trenutno se na PMF-u realizuje 105 nacionalnih projekata, 72 republička, 18 dugoročnih i 11 kratkoročnih pokrajinskih projekata. U 27 projekata PMF se potpisuje kao nosilac, od čega je 13 dobijeno tokom 2017. godine.
Ova godina se može smatrati uspešnom i sa aspekta međunarodnih projekata. Trenutno se realizuje 55 projekata međunarodne saradnje, jedan HORIZONT 2020 iz oblasti matematike (Data Science), pet IPA prekogranična programa saradnje Mađarska-Srbija i jedan Hrvatska - Srbija, Program transnacionalne saradnje za Jugoistočnu Evropu-SEE, CEEPUS, SEE-ERA.NET, COST, SCOPES, Erasmus Mundus, Erasmus LLP, pet bilaterala i multilaterala. Prof. dr Milica Pavkov Hrvojević govorila je i o nagradama. Najbolji student Univerziteta u Novom Sadu ove godine je Vidak Raičević, sa PMF-a, Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, koji je studije završio prosečnom ocenom 10. Nagradu za životno delo u oblasti prirodno-matematičkih nauka dobila je prof. dr Neda Mimica Dukić, sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, dekanica PMF-a od 2009. do 2015. godine. U toku je konkurs za godišnju nagradu „Dr Zoran Đinđić za mladog naučnika i istraživača“ za 2017. godinu i nadamo se da će ove godine, s obzirom na uspehe u minulom periodu, dr Dušan Jakovetić sa PMF-a, Departman za matematiku i informatiku, dobiti ovo priznanje.
Dekanica prof. dr Milica Pavkov Hrvojević govorila je o ovogodišnjim ulaganjima u infrastrukturu. Početkom godine svečano je otvorena studentska služba čime je proširen i oplemenjen prostor i olakšan kontakt sa studentima. Prokrajinski sekretarijat je PMF-u dodelio sredstva za popravku difraktometra u iznosu od 700 hiljada dinara, koji koristi i Departman za fiziku i Departman na hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine. Dobijena su još dva infrastrukturna projekta. Jedan vredan dva miliona za adaptaciju prostora, odnosno tri prostorije, za arhiv, Studentski parlament i Studentski savez i prostor za portire. Drugi, od 3 miliona za adaptaciju prostora i kupovinu novih ormana za Herbarium (BUNS) koji sadrži više od 200 000 herbarskih eksikata. Posebno važnim dekanica je istakla rad Marketing tima koji svake godine osmisli neku novu manifestaciju i tako rad PMF-a učini dostupnijim i vidljivijim. Pored tradicionalnih kao što je „Festival nauke“, „Noć istraživača“, „Noć biologije“, onih realizovanih u saradnji sa Studentskim savezom i Studentskim parlamentom „Studentski sajam stručnog usavršavanja“, „Probni prijemni“, „Otvoreni dani“, besplatne pripreme na hemiji i matematici, „Veče animacije“ koje Departman za geografiju turizam i hotelijerstvo tradicionalno organizuje, tu je i nova inicijativa „Oči u oči sa naukom“ u Kulturnom centru gde istraživači sa PMF-a jednom mesečno drže naučno popularna predavanja.
Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/pg/Top-Srbija-168297339884472/photos/?tab=album&album_id=1520326624681530

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com