Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Vinarija Brindza - od hobija do biznisa

Vinarija Brindza - od hobija do biznisa

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Vinarija Brindza u Bačkoj Topoli je mlada vinarija osnovana 2010. godine. Ideja vlasnika, članovi porodice Brindza, da se vinarstvom bave iz hobija, pored njihove bazične delatnosti - proizvodnje bicikala „Caprolo“, ubrzo je napuštena, i danas važi za najveću i najmoderniju vinariju rejona Telečka i velikim planovima za budućnost. Ukupno 14 ha vinograda nalazi se na dve lokacije.

Uz vinariju su tri hektara, dva Merlot-a i jedan Chardonnay-a, dok je 11 ha na 15 km od podruma prema Somboru, na Telečkoj visoravni, između naselja Krivaja i Gornja Rogatica zasađeno 2008 i 2009. godine, isključivo internacionalnih sorti. Osim Merlot-a i Charonnay, uzgajaju se i Rajnski Rizling, Sauvignon Blanc, Traminac i Pinot blanc od belih i Ponot Noir i Cabernet Sauvignon od crvenih sorti. Jedinstven karakter ovih vina, izražajnost, intenzivne arome, harmonija kiselosti i snage, dolazi od lesa, „žute zemlje“ koja u svom sastavu sadrži i do 60% kreča. Upravo je to razlog zbog čega se vina sa Telečke nazivaju „vinima sa lesa“, za razliku od vina iz okoline Subotice, koja su poznata i kao „vina sa peska“. Pečat ovom vinu daje i ing. Sreten Kolarić iz Subotice, od prvih dana enolog vinarije. Godišnja produkcija vina, isključivo od sopstvenog grožđa, u zavisnosti od godine, iznosi 70 - 90 hiljada litara. Etikete Vinarije „Brindza“ su: Rajnski Rizling, Traminac, Sauvignon Blanc, Chardonnay, 264 Cuvée beli (Chardonnay i Sauvignon Blanc), od belih vina, Rose - Merlot (60%) i Pinot Noir (40%) i 264 Cuvée crveni (Cabernet Sauvignon i Merlot). Broj na etiketi je broj na kojem se Vinarija nalazi. Od ukupnih količina vina 1/3 se flašira 1/3 prodaje u rinfuzi u samoj vinariji, praksa koju koristi sve više vinoljubaca, a 1/3 se prodaje preko točilice za vino, slična pivskoj, za potrebe restorana i klubova, uglavnom u Subotici i na Paliću. Vina vinarije Brinza mogu da se nađu u nekoliko vinoteka u Beogradu i Novom Sadu i za sada se ne izvoze. Vinarija je samo deo kompleksa u kojem se osim podruma nalazi i mini zoo vrt, sa srnama kao zaštitnim znakom kompanije „Capriolo“ (ital. srna). Tu su još i mufloni, loparati i dr. životinje. U sastavu vinarije je i moderna degustaciona sala, lovački dom i Restoran „Capriolo“ koji može da ugosti 150 osoba. Oni koji su ga posetili toplo će preporučiti srneći gulaš koji se neverovatno dobro slaže sa 264 Cuvée crvenim, ili supu od morke, još jednim specijalitetom kuće. Vinarija raspolaže sa šest smeštajnih jedinica, kao i restoran, što je malo za potrebe turista, za sada najviše lovaca. Ovaj tradicionalno lovački kraj, za ino tržišta otvorili su italijanski lovci koji su počeli intenzivnije da dolaze od 60-tih godina prošlog veka. Danas dolaze lovci iz Hrvatske, Mađarske, BiH, Češke, Slovačke i domaći, a sporadično i lovci iz Ruske Federacije i Holandije. Sve je više i vinskih turista, koji individualno ili grupno obilaze vinariju i degustiraju vina. Kompleks se nalazi na porodičnom salašu“Capriolo“, koji je od 1996. do 2006. porodica Brindza koristila za proizvodnju bicikala, kada je preseljena u Industrijsku zonu u Bačkoj Topoli. Danas zapošljava preko 150 radnika i jedna je od najvećih fabrika bicikala na Balkanu sa proizvodnjom od 80.000 bicikala godišnje.
Iz Vinarije „Brinza“ poručuju: Posetite nas i uverite se da vinarija pored vrhunskih vina, može da ponudi kvalitetan boravak u prirodi koji će uticati na kvalitet života i vratiti prirodni ritam. Za pojedince ili grupe obavezna je prethodna najava.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com