Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Završna svečanost Dani informatike u školama Vojvodine 2017 . na FIMEK-u

Završna svečanost Dani informatike u školama Vojvodine 2017 . na FIMEK-u

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

Na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu 20.12.2017. godine održana je završna svečanost „Dani informatike u školama Vojvodine 2017“ na kojoj je dodeljena prestižna nagrada - plaketa „prof. Stjepan Han“ osnovnoj školi „Miloš Crnjanski“ iz Srpskog Itebeja, najuspešnijoj školi u promociji i primeni informacione tehnologije.

„Dani informatike u školama Vojvodine“ je manifestacija koja se realizuje po jedanaesti put u osnovnim i srednjim školama u AP Vojvodini pod pokrovitelјstvom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice i Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment - FIMEK. Organizator i realizator ove manifestacije je Centar za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike. Plaketa „prof. Stjepan Han“ se dodelјuje svake godine najbolјoj školi iz oblasti informatizacije škola u Vojvodini. Istovremeno u okviru ove manifestacije nagrađene su i škole, nastavnici i učenici koji su u određenim aktivnostima postigli izvanredne rezultate u ovoj godini. Cilј ovog projekta je da podstakne proces informatizacije nastave u školama Vojvodine kao i da se popularišu nove tehnologije u školskim nastavnim i vannastavnim aktivnostima.
Ispred Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu prisutne je pozdravio dekan Fakulteta, prof. dr Dragan Soleša, koji je rekao da je ova manifestacija od velikog značaja za FIMEK, s obzirom da se na FIMEK-u obrazuju diplomirani i master informatičari. U svom obraćanju prof. dr Dragan Soleša, naglasio je da je informatika jedna od najznačajnijih oblasti, koja nudi siguran posao i budućost mladima. Takođe je istakao značaj informatizacije u školama, kao i motivisanje mladih, kroz afimaciju i nagrađivanje najuspešnijih, da nastave da rade na sebi i svom obrazovanju.
Skup je pozdravio i Dragan Grahovac ispred Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne zajednice koji je istakao da je plaketa „prof. Stjepan Han“ način da se škole i nastavnici podstaknu da što više upotrebljavaju informacione tehnologije u školama u procesu obrazovanja.
Sa značajem i rezultatima projekta „Dani Informatike u školama Vojvodine“ prisutne je upoznao autor projekta i predsednik Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike prof. dr Slobodan Popov, dok je predsednica žirija Jasmina Pastonjicki naglasila da je ove godine bilo više radova nego bilo koje prethodne godine, te da je žiri imao izuzetno težak zadatak.
Brojnim nagrađenim školama, nastavnicima i učenicima dodeljene su prigodne nagrade za postignute rezultate u različitim kategorijama (školski vebsajt; najviše poslatih radova; rad na interaktivnim tablama; realizacija stručnog usavršavanja; razvoj obrazovnih softvera; oblast robotike, oblasti informatike; inovacije itd.), a najprestižniju nagradu, plaketu „prof. Stjepan Han“ i vrednu nagradu, dobila je OŠ “Miloš Crnjanski” iz Srpskog Itebeja.
- Prvi put smo učestvovali u ovom projektu. Ispočetka nismo znali šta da očekujemo. Međutim, imali smo za to materijala: u školi postoji interaktivna učionica s interaktivnom tablom, imamo i drugu takvu tablu koju možemo da prenosimo iz učionice u učionicu, tu su i digitalni kabineti - izdvojeno odeljenje u školi, kao i vredni i kretaivni nastavnici koji hoće da rade. Imali smo i nekoliko uspešnih obuka koje smo sproveli na ovom polju - rekla je pomoćnik direktora Jasmina Filep iz OŠ “Miloš Crnjanski”, koja ima oko 350 đaka.
- Od petog razreda počinjemo s opštim, uvodnim delom. Upoznajemo učenike sa računarima i iako oni misle da sve znaju, skrećemo im pažnju na njihovu bezbednost pri radu i prisustvu u virtuelnom svetu. Zatim se kreće s najvažnijim stvarima, s učenjem programiranja i razvijanjem logičkog mišljenja - napomenula je Filep.
Nakon dodele nagrada upriličen je koktel za sve prisutne, kao i demonstracija nagrađenih ostvarenja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com