Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Novi kapital za Novi Bečej

Novi kapital za Novi Bečej

  • PDF

Godinu 2017. Opština Novi Bečej završava sa 390.000 miliona dinara uloženih u investicije u opštinu, od čega je više od 70% finansirano iz republičkih, pokrajinskih i evropskih fondova.
Plan za narednu godinu je početak izrade projekta fabrike vode.

Opština Novi Bečej godinu završava sa realizovanih više od 40 infrastrukturnih projekata u periodu od 18 meseci, od čega je u ukupnom iznosu Opština učestvovala sa samo 30% sopstvenih sredstava. Najveći projekat je rekonstrukcija vodovodne mreže i to ukupno 4500 metara, u vrednosti od gotovo 22 miliona dinara. Na ovaj način je više od 500 domaćinstava dobilo redovno i sigurno snadbevanje vodom. Iako ovo nije rešilo problem pijaće vode u opštini, smanjilo je mogućnost od pucanja dotrajalih azbestnih cevi koje su zamenjene.
Takođe, postavljanjem Tehnološke opreme za automatsko doziranje sredstava za dezinfekciju vode na vodoizvorištima u Novom Bečeju i Kumanu, više od 6000 domaćinstava u ove dve opštine dobilo je vodu dobrog mikrobiološkog kvaliteta.
Industrijska zona u Novom Miloševu je dobila saobraćajnice, dograđen je i opremljen trafo, izgrađena je atmosferska kanalizacija kao i fekalna kanalizacija, a završeni su i radovi na izgradnji gasovoda. Na taj način je opština pokazala spremnost da uradi sve potrebno za buduće investitore.
Poslednja vest je stigla iz Evropskog IPA fonda, a odnosi se na projekat povećanja efikasnosti zaštite od poplava u opštini pomoću pametnog merenja vodostaja, u vrednosti od 300.000 eura.
Do kraja godine Novobečejci očekuju i posetu predstavnika republičkog ministarstva kulture od kojih očekuju pozitivnu ocenu za realizaciju aktivnosti u okviru projekta U fokusu, a koji je podrazumevao Rekonstrukcija i opremanje sale i pretvaranje u multifunkcionalni prostor u Domu Kuture u Novom Bečeju ; Žitni magacin u Novom Miloševu - rekonstrukciju i opremanje sprata, rekonstrukcija fasade i postavljanje dekorativne rasvete; Tursko-bečejska štedionica u Novom Bečeju - rekonstrukcija dela objekta i pretvaranje u prostor za Kulturni inkubator; Banatski kulturni centar u Novom Miloševu - radovi na adaptaciji prostora galerije i biblioteke u okviru prostorija; Narodna biblioteka u Novom Bečeju - radovi vezani za izradu stepeništa i ogradnog zida; Muzej ,,Žeravica“ u Novom Miloševu - radovi na uređenju; Mini zoološki vrt ptica plovuša porodice Jorgin u Novom Miloševu - radovi na uređenju prostora.
- Iako je tim na čijem sam čelu značajno manji nego što je praksa u opštinskim strukturama, ostvarili smo rezultat koji je mnogo bolji od onog koji je ranije pravio veći broj ljudi. To za nas znači da smo radili mnogo, pa je ponekad delovalo da nemamo vremena da stanemo da se pohvalimo urađenim. Ni to nije dobro, jer ljudi u opštini moraju da znaju šta radimo, zašto nešto radimo i kako se to finansira. Veliki broj problema koje danas rešavamo, u ovom trenutku samo eskaliraju. Da su rešavani na vreme, danas ne bismo pričali o tome. Nažalost, ni dotrajale vodovodne cevi, ni problem sa Domom zdravlja nisu od juče. A naša je obaveza da ih danas rešimo, što i činimo – rekao je Saša Maksimović, predsednik Opštine Novi Bečej.
I ove godine će u gradu sa najlepšim kejom na Tisi, biti organizovano niz prigodnih akivnosti za najmlađe stanovnike kako bi što lepše proveli raspuste i novogodišnje praznike.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com