Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Novosadski sajam ostvario poslovni prihod od 600 miliona dinara

Novosadski sajam ostvario poslovni prihod od 600 miliona dinara

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

U 2017. Sajam je posetilo око 300.000 ljudi, poslovna dobit je oko 40 miliona, otplaćeni su stari krediti i skinute hipoteke s velikog broja objekata. Prihodi su povećani za osam odsto. To su samo neki od najvažnijih podataka, koje je direktor Novosadskog sajma, gospodin Slobodan Cvetković, izneo na tradicionalnoj novogodišnjoj KZN.

Tom prilikom rečeno je da Novosadski sajam treću godinu zaredom ostvaruje odlične poslovne rezultate. U 2017. ostvaren je poslovni prihod više od 602 miliona dinara, što je za osam odsto bolji rezultat nego 2016. godine, koja je ocenjena kao jedna od najuspešnijih u poslovanju Sajma. Dobar poslovni rezultat kruniše poslovna dobit oko 40 miliona dinara.
Veći prihodi omogućili su veća ulaganja u stalnu imovinu društva, što je dovelo do povećanja ukupne vrednosti na tržištu, a ujedno omogućuje stabilizaciju poslovanja na duži rok, još bolje planiranje i ulaganje u dalji razvoj.
Poslovni i finansijski uspeh Sajma imaju značaj i na širem planu. Grad Novi Sad je, kao grad domaćin, od sajamskih aktivnosti ove godine prihodovao blizu pet milijardi dinara. To je oko 400 miliona više nego prošle godine, što je posebno važno ako se zna da je do pre samo tri godine Sajam radio sa gubitkom.
Ove godine smanjene su kreditne zaduženosti i ojačana je finansijska stabilnost. Otplaćena je poslednja rata desetogodišnjeg ino kredita, što je omogućilo uklanjanje hipoteke s velikog broja sajamskih objekata.
Ovogodišnji rezultat predstavlja proizvod dobrog planiranja. Uspešno je realizovano 18 sajmova i izložbi. U Kongresnom centru održano je čak 187 događaja. Dobro osmišljena poslovna strategija dovela je do novih uspeha. Izdato je 23 odsto više izlagačkog prostora nego lane. Sajam je posetilo око 300.000 ljudi. To je 50.000 posetilaca više nego 2016. godine.
Broj posetilaca povećan je na svim priredbama u odnosu na prethodnu godinu, a najznačajniji porast zabeležen je na Salonu knjiga za čak 50%, Loristu i Turizmu 30%. Više posetilaca bilo je i na Poljoprivrednom sajmu, kao i na drugim manifestacijama održanim u ovoj godini.
Boljitak je postignut u gotovo svim sektorima poslovanja kompanije, s posebnim akcentom na sajamsku i kongresnu delatnosti kao osnovne delatnosti društva, koje u ukupnom prihodu učestvuju 73 odsto. Posle tri godine organizovan je Sajam automobila. Koncept ostvarivanja saradnje sa firmama, kompanijama, udruženjima i pojedincima, koji se pokazao vrlo uspešnim nastavljen je i ove godine. To je rezultiralo da ponovo na Novosadskom sajmu budu održani „Sajam za penzionere“, „Mlinarsko-pekarski sajam“, „Novosadski Oktoberfest“ i prvi put Sajam „Nauka za privredu“. Zahvaljujući tome organizovali smo 18 sajmova i izložbi, što je uz dodatne događaje, organizovane u halama i na otvorenom prostoru Sajmišta, podiglo broj sajamskih dana na 71.
Dugogodišnja dobra saradnja sa državnim, pokrajinskim i gradskim institucijama i strukturama proširena je realizacijom novih projekata koje je Sajam pripremio i ponudio kao mogućnost da se te institucije na sajmovima predstavljaju, razvijaju i povežu sa privredom. Ta saradnja je posebno došla do izražaja na Sajmu obrazovanja, Poljoprivrednom sajmu, Sajmovima „Lorist”, a kruna saradnje sa Pokrajinskom vladom u 2017. je Sajam „Nauka za privredu”.
Nova 2018. godina donosi i nove obaveze. Najstarija sajamska kuća u Srbiji planira da u 2018. ostvari još bolje rezultate u svim segmentima poslovanja. Pored toga, biće obeležene i četiri godišnjice: sajam postoji 95 godina, Međunarodni poljoprivredni sajam biće održan 85. put, a od njegovog prijema u UFI prošlo je 60 godina. Najdužu tradiciju ima ocenjivanje kvaliteta koje će proslaviti 130 rođendan.
Za izlagače i posetioce, Novosadski sajam u 2018. godini priprema 16 sajmova koji će biti održani u 12 termina. Biće održan i Novosadski oktoberfest, kao i IT samit jugoistočne Evrope. U skladu sa tržišnim kretanjima, trendovima u sajamskoj industriji i težnjama izlagača, segmenti svih dosadašnjih priredbi i dalje će biti zastupljeni, ali kod Međunarodnih sajmova „Lorist“ drugačije organizovani. Izlagači će biti grupisani, što će obezbediti dodatni kvalitet i podstaći interesovanje posetilica. Sajamska godina startuje 1. i 2. marta, Danima energetike i investicija. Samo nedelju dana kasnije, 7. marta počinje sajam knjiga i umetnosti, koji traje do 12. marta. U istom terminu, ali tri dana kraći biće Sajam obrazovanja. Radost ribolovcima donosi i manifestacija bogata opremom za ribolov i aktivan boravak u prirodi, koja je u Kalendaru Novosadskog sajma rezervisana od 22. do 25. marta. Međunarodni poljoprivredi sajam dogodine će imati 85. reprizu. Da je od premijernog izvođenja postao bolji, uigraniji i bogatiji dokazaće od 15. do 21. maja. Sajmovi LORIST, koji su proslavili 50-ti rođendan, kao i Sajam turizma biće priređeni od 4. do 7. oktobra. Isti termin je rezervisan za Sajam sporta, kao i Sajam ekologije. Šesnaesto izdanje Sajma automobila videće se od 24. do 28. oktobra, dok će Međunarodna izložba zlatarstva i časovničarstva obasjati početak novembra, od 1. do 4. Pčelari i ljubitelji pčelinjih proizvoda u kalendare mogu da ubeleže da je 2. pčelarski sajam planiran za 16. i 17. novembar naredne godine. Ni u 2018. neće izostati Sajam za penzionere, 30. i 31. marta, Pekarsko-mlinarski dani biće održani od 11. do 13. oktobra, Novosadski oktoberfest 19. i 20, a SEE IT SUMMIT od 7. do 9. novembra. Sajamska godina biće završena u decembru Sajmom „Nauka za privredu“.
Paralelno sa sajmovima i drugim važnim događajima na Novosadskom sajmu u Kongresnom centru biće priređeni brojni stručni i poslovni skupovi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com