Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE NAJAVA Pihtijada u Rumenki začinjena kulturnim, zabavnim i edukativnim sadržajima

Pihtijada u Rumenki začinjena kulturnim, zabavnim i edukativnim sadržajima

  • PDF

Rumenka, mesto kraj Novog Sada, u petak 02. i subotu 03. februara 2018. godine, će biti mesto održavanja prve manifestacije „Zimski dani kulture, kulinarstva i starih zanata” i 15. „Rumenačke pihtijade”. Na konferenciji za medije tim povodom, upriličenoj u sredu, 31.01. godine u Mesnoj kancelariji su govorili v.d. direktora KC „Rumenka“ Dragana Milošević i odbornik u Skupštini Grada Marko Jovanović.

On je istakao značaj otvaranja ustanove kulture u Rumenki kao nosioca kulturnih, zabavnih i edukativnih zbivanja u mestu, kao i činjenicu da će ove godine objekat Kulturnog centra biti potpuno renoviran. Naglasio je da je do osnivanja ustanove kulture došlo na inicajativu MZ Rumenka i svih žitelja iste, a uz veliku pomoć gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, člana Gradskog veća za kulturu Dalibora Rožića, kao i Gradske uprave za kulturu.
V.d. direktora Dragana Milošević naglasila je važnost prve manifestacije pod okriljem KC „Rumenka” kao nastavka tradicionalne gastronomske manifestacije „Rumenačka pihtijada”, po kojoj je Rumenka nadaleko poznata, ali i nadgradnju iste u smislu kulturnih, zabavnih i edukativnih sadržaja namenjenih svim starosnim grupama žitelja Rumenke i posetilaca manifestacije. Tim poduhvatom KC „Rumenka” promoviše tradiciju, istoriju i gastronomiju svog lokaliteta.
Kulturni centar „Rumenka” organizovaće po prvi put manifestaciju „Zimski dani kulture, kulinarstva i starih zanata” pod čijim će okriljem od ove godine, pre svega zbog svog gastronomskog i tradicionalnog karaktera, biti obeležavana i „Rumenačka pihtijada”. Sam festival obogaćen je brojnim kulturnim, zabavnim, ali i edukativnim sadržajima koji se najviše odnose na upoznavanje istorijata podneblja i njegove gastronomije i obuhvata pored tradicionalnih kulinarskih specijaliteta, segmente posvećene običajima, kulturi i materijalnom kulturnom nasleđu ove ravničarske destinacije.
„Zimski festival” je zaostavština gastronomske manifestacije koja se u Rumenki održavala više od jedne decenije unazad pod nazivom „Rumenačka pihtijada”. Potreba da se pored gastronomskih specijaliteta, prikažu i druge osobenosti i raznolikost kultura naroda koji žive u Rumenki, za koju sve češće čujemo da je slika Vojvodine u malom, prerasla je u festival kojim slavimo harmoniju upravo tih različitosti utkanih u istoriju, tradiciju ali i sadašnjost svih žitelja ovog mesta. Upravo ta sinergija predstavlja tajni sastojak lokalne gastronomije i kulturnog nasleđa lokaliteta koji „Zimskim festivalom“ slavimo. Ceo projekat izložbe multikulturalne narodne tradicije biće digitalizovan pod nazivom „Rumenka - Vojvodina u malom”.
Pored gastronomskih delikatesa, od kojih su svakako najpoznatije pihtije, biće izloženi ručni radovi udruženja sa teritorije Rumenke, ostaci opreme starih zanata kao i starih predmeta koji su nekada bili nezaobilazni inventar svakog domaćinstva, ali i radovi školske dece na temu „Rumenka koju volim”. Posebna dimenzija festivala jeste njegov zabavni karakter. Tokom trajanja programa koji ima tematsku okosnicu „Rumenka - Vojvodina u malom“, nastupiće oba KUD-a iz Rumenke, predškolska i školska deca sa prigodnim programom i tri muzička benda: „Rumenački tamburaši”, „Dunav-akustik bend” kao i novosadska grupa „Garavi sokak”.

Tihana Putin Vidaković
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar