Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Srpsko-ruski poslovni forum održan u Privrednoj komori Vojvodine

Srpsko-ruski poslovni forum održan u Privrednoj komori Vojvodine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 9
  • Sledeća

Srpsko-ruski poslovni forum u kojem su učestvovale delegacije iz AP Vojvodine i Orlovske oblasti Ruske Federacije, održan je u petak, 02.02.2018. godine, u Privrednoj komori Vojvodine (PKV), u organizaciji PKV i Južnobačkog upravnog okruga. U okviru Foruma, održani su neformalni bilateralni susreti, a ruska delegacija upoznala se sa investicionim i poljoprivrednim potencijalima, metalskim sektorom, IT sektorom u AP Vojvodini i Republici Srbiji, kao i sa primenom IT-a u poljoprivredi, a prisutnima je predstavljena i Orlovska oblast.

Forum je otvorio predsednik PKV Boško Vučurević koji je istakao da je za pospešivanje privrednog ambijenta i razvoj celokupnog regiona, od izuzetne važnosti, međusobna saradnja, povezivanje privreda, otvaranje tržišta i uspostavljanje kontinuirane saradnje između privrednih subjekata.
- Kada je reč o spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni AP Vojvodine sa Ruskom Federacijom, tokom jedanaest meseci 2017. godine ostvaren je izvoz u Rusku Federaciju u vrednosti 293,4 miliona evra i time je za 15,4 odsto premašena vrednost izvoza iz 2016. godine. Uvoz je zabeležio vrednost od 784 miliona evra što predstavlja 90,6% odsto uvoza iz 2016. godine. U razmeni je godinama unazad prisutan dosta visok spoljnotrgovinski deficit na našoj strani, zbog znatno veće vrednosti uvoza energenata - obavestio je Vučurević.
U izjavi za medije, pre početka Foruma, načelnik Južnobačkog upravnog okruga Milan Novaković istakao je da je u okviru trodnevne posete ruske delegacije, ovaj dan u znaku privrede.
- Danas imamo konkretne razgovore o potencijalima investicija na području i Južnobačkog upravnog okruga, cele Vojvodine i Srbije, a takođe i o potencijalima u vezi sa investicijama u gradu Orelu i Orlovske oblasti. Naši prijatelji iz Orlovske oblasti su došli sa ponudom da se izgradi jedan distributivni centar gde bi bili naši investitori iz RS i gde bi se plasirali proizvodi iz RS što je jedan veliki znak i veliki trenutak kada je regionalno povezivanje u pitanju, gde naši privrednici dobijaju jednu veliku šansu da kontrolišu zajedno sa ruskim partnerima tačan tok svih naših proizvoda kako bi izbegli sve nedoumice koje se trenutno javljaju - rekao je Novaković.
Delegaciju Orlovske oblasti danas predvodi gradonačelnik Grada Orela Vasilij Fedorovič Novikov koji je novinarima rekao da je region Orla u intenzivnom razvoju i izrazio nadu da će se, nakon Foruma, dosadašnja saradnja sa našim privrednicima podići na još viši i kvalitetniji nivo.
- Siguran sam da imamo snage i potencijala da stvorimo i napravimo pomenuti logistički centar. Orlovska oblast ima izuzetne potencijale u razvoju IT tehnologija, poljoprivredne proizvodnje, kao i u mnogim drugim oblastima. Upoznavajući se sa privrednim potencijalima Grada Novog Sada, Južnobačkog okruga, AP Vojvodine, siguran sam da postoji izuzetan potencijal za buduću saradnju - izjavio je Vasilij Fedorovič Novikov.
Investicionim potencijale Vojvodine i unapređenje saradnje sa Ruskom Federacijom predstavila je Nataša Rončević iz Razvojne agencije Vojvodine, a ispred PKV na temu poljoprivrednih potencijala govorila je Jelena Drobnjak, sekretar Udruženja poljoprivrede PKV. Prisutnima je predstavljen Istraživačko-razvojni institut za primenu IT-a u poljoprivredi BioSens, Milan Šolaja govorio je o mogućnostima saradnje sa Vojvodina IKT klasterom, a Zoran Pekez o petncijalima Vojvođanskog metalskog klastera.
Nakon toga, usledile su prezentacije regiona Orel i „Inventos doo“.

Jovana Apić, PR

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com