Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Dr Imre Nađ: Naučna monografija prof. dr Zorana Ristića kapitalno izdanje za lovstvo Srbije

Dr Imre Nađ: Naučna monografija prof. dr Zorana Ristića kapitalno izdanje za lovstvo Srbije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Nakon nedavne promocije veoma uspešne knjige, koja obrađuje metode ocene lovnih trofeja, profesoru dr Zoranu Ristiću, u ambijentu vinskog salaša „Vindulo“ u Temerinu, u subotu, 10. februara 2018. godine, promovisana je nova knjigu pod naslovom „Bioekologija svih vrsta fazana u svetu i njihovo gajenje (avikultura)“, koja pored prikaza dijapazona vrsta fazana daje naučno-stručni i praktični pregled u vezi problematike gazdovanja ove vrste u svetu i kod nas.

Govoreći i novoj knjizi, uvodničar, dr Imre Nađ, redovni profesor na geoekologiji Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, rekao je da je novo delo kolege Ristića, od kapitalnog značaja kako za lovce, zaposlene u lovnom turizmu, tako i za studente i sve one koji žele da saznaju više o fazanima, jer u ovoj knjizi će naći sve što ih interesuje.
- Metodologija knjige je analitička. Pored prikaza detalja o gajenju fazana, o infrastrukturnim i higijenskim uslovima gajenja, o zaštitnim potrebama gazdovanja, rađena je detaljna taksonomija vrsta koja je grupisana po rodovima fazana u svetu. Za svaku vrstu je rađen opis vrste, rasprostranjenost, opis staništa, ishrana, reprodukcija, status u avikulturi i status u prirodi. Uz ovaj detaljan prikaz bioekoloških karakterstika rađene su uporedo i sintezne tabele, kao i prikaz specifičnog biogeografskog okruženja, što tako predstavlja i naučnu sintezu ove vrste divljači. Bogat i lepo dizajniran ilustrativni materijal jasno ocrtava strukturalne razlike i podele po specifičnostima i tako ona predstavlja sastavni deo logične matrice ove naučne monografije - izjavio je dr Nađ, i nastavio:
- Prilikom promocije knjige profesora Ristića, uvek podsećam prisutne, a i sada to činiim, da je ova monografija pored toga što je rađena sa stručnošću, pisana sa ljubavlju i pokazuje privrženost kolege lovu, lovstvu, održivoj lovnoj privredi, lovnom turizmu, da bi prosledio transfer znanja svojim saradnicima, kolegama lovcima, svojim studentima, stručnjacima šumarske struke, biolozima, a i ostalim zainteresovanima u ovoj privrednoj grani.
Kao jedan od recenzenata ove knjoge i kao profesor Novosadskog univerziteta, prof. dr Imre Nađ, uz zahvalnost domaćinu za organizaciju ove promocije, gospodinu dr Laslu Dujmoviću, vlasniku vinskokg salaša „Vindulo“, čestitao je svom dragom kolegi, vrhunskom stručnjaku i praktičaru u lovstu i lovnoj privredi, za ovu knjigu, kao i za dosadašnje ostvareno bogato životno delo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com