Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Vindulova vina začinila promociju nove knjige dr Zorana Ristića

Vindulova vina začinila promociju nove knjige dr Zorana Ristića

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Salaš „Vinska kuća Vindulo“, situirana na putu Temerin-Bečej, sa desne strane 2,2 km od izlaska iz naselja, aktuelan je tokom cele godine. Osim klasične vinske turističke priče, neguje i druženja vezana za umetnost, odabrane manifestacije i slično. Ovog puta, u subotu, 10. februara, Salaš „Vinska kuća Vinudlo“ bila je mesto predstavljanja knjige „Bioekologija svih vrsta fazana u svetu i njihovo gajenje“, prof. dr Zorana Ristića, šefa katedre za lovni turizam sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Novi Sad, na lični zahtev autora.

Prijatan ambijent degustacione sale učinio je da više od 50 lovaca i drugih gostiju pozdrave izdavanje nove knjige i da se u dobroj atmosferi, uz čuveni Vindulov lovački paprikaš i degustaciju četiri vina iz 2017. godine ove Vinarije, odlično provedu. I sam lovac, vlasnik ovog, po svemu posebnog Salaša, dr Laslo Dujmović, istakao je da ovoga puta vina nisu bila centralna tema, ali da je iskoristio priliku da uplete i vino u ovu priču. Gostima su bila, zbog nedostatka vremena, ponuđena samo četiri vina iz berbe 2017. i to: Italijanski rizling, Mirna Bačka, Rosanna i Frankovka. Ovoga puta domaćin se odlučio za samoposluživanje, i svako je mogao da odabere sortu koja se njemu najviše dopala. Na kraju večeri, na osnovu toga kojeg je vina najmanje ostalo u flašama, procenjeno je koje je najpopularnije.
Vinarija Vindulo slovi za ogledno polje Instituta za vinogradarstvo i voćarstvo iz Sremskih Karlovaca, i kad god se pominju Sremski Karlovci, pominje se i Temerin i sorte koje daju autentična vina. - Paralela između karlovačkih i naših sorti nije slučajna. Sorte su uglavnom opredeljene za ravničarski predeo, upravo za vojvođansku ravnicu i mi smo se uspešno uključili u taj program. Danas, posle 15 godina saradnje, rekao bih da smo napravili čak i propust što smo uopšte sadili svetske sorte. Više bih voleo da su umesto njih sađene neke karlovačke - objašnjava dr Dujmović i dodaje da je prošle 2017. bila lepa godina, ali ne i bezbrižna za vinogradare. Konkretno u njihovom vinogradu, mlade sadnice kojima je dopunjen vinograd, i pored obilnog zalivanja nisu izdržale vrelinu i sušu. Rane sorte, gde toplotni koeficijent nije bio maksimalan, sa dosta kišnih dana, dao je izvanredne rezultate i kvalitetna vina. Kod crvenih sorti bilo je manje grožđa i manje vina, ali visokog kvaliteta. Za berbu 2018. posebno značajnim ističe dolazak hladog talasa poslednjih dana koji je „zakočilo“ buđenje vinograda, što je dobro. Radovi na orezivanju u vinogradima Vindulo su uveliko u toku i za dve-tri nedelje se planira završetak rezidbe i vezivanje lastara. U međuvremenu biće obeležen Sv. Trifuna, uz druženje u degustacionoj sali, ali domaćin će svakako izaći u vinograd i pregledati lastare i pupoljke, orezati rodne lastare i na osnovu toga izvršiti procenu. U utorak, 06. marta 2018. godine, na prodajnoj izložbi slika našeg poznatog umetnika, gospodina Janoša Mesaroša, u „Stratusu“, prvom Slow Food restoranu u Novom Sadu, dr Laslo Dujmović će imati priliku da predstavi svoja vina. Umrežavanje zanimljivih ličnosti, događaja, ideja smatra pozitivnim kretanjem ka jednom višem kvalitetu. A vino? Po rečima dr Dujmovića vino bi trebalo, a i jeste, prisutno uvek i svuda i prati čoveka od rođenja do njegovog kraja. - Mi se trudimo da naše vino prati lepe trenutke, u lepom ambijentu, i da potpomogne dobroj atmosferi – zaključio je dr Dujmović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com