Fri02232018

Poslednja izmena:11:00:09 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Žene i vino Carigradskim vinskim drumom

Žene i vino Carigradskim vinskim drumom

  • PDF

Članice Udruženja „Žene i vino“ će u četvrtak i petak, 01. i 02. marta ove godine, utabati još jedan vinski put Srbije.
Mr Mirjana Maksimović, predsednica Udruženja „Žene i vino“, organizator ovog jedinstvenog putovanja, kaže da je za razliku od svih dosadašnjih, ovaj vinski put se trasom i istorijskim značajem oslanja na svog puno starijeg pretka koga istorija pamti najčešće kao Carigradski drum.

- Carigradski drum u srednjem veku bio je glavna trgovačka trasa koja je povezivala Evropu i Aziju. Ovim drumom hodile su vojske, karavani, putopisci, razbojnici... Carigradski drum išao je trasom nekadašnjeg Via Militaris, vojnog puta koji su izgradili rimljani davne 33. godine posle Hristovog rođenja. Istim ovim putem, Ćirilo i Metodije doneli su pismenost i hrišćanstvo, turci pošli da osvoje Evropu, a pre svih njih, rimljani doneli prve sadnice vinove loze na stari kontinent. Većim delom ovog puta, danas prolazi autoput Beograd - Niš, deonica jednog od najznačajnijih panevropskih saobraćajnih koridora (koridor 10) koji svojim V krakom i danas povezuje Beograd-Niš-Dimitrovgrad-Sofiju-Istanbul.
Ideja je da projektom Carigradski vinski drum, obuhvatimo sve vinarije na ovoj deonici, a kako vinski turizam ne podrazumeva samo vino, ovim projektom će biti promovisane i sve kulturne, istorijske, arheološke, kulturološke, privredne i sve druge znamenitosti. Naime, pored desetine vinarija do kojih se stiže upravo ovim putem, tu je i Viminacijum, najveće arheološko nalazište u Evropi, brojne crkve i manastiri, Palanke, utvrđenja, česme i izvori lekovitih voda, banje... Ako pođemo od toga da prosečni vinski turista u svetu (domaćih istraživanja na žalost nema) na svaki potrošeni 1 euro za vino, potroši još 5 eura na neku od pratećih aktivnosti (smeštaj, hrana, kulturno-istorijske znamenitosti), dolazimo do zaključka da jedan ovako sveobuhvatan vinski put zaslužuje pažnju, zar ne?
Ovim dvodnevnim putovanjem, obuhvatićemo četiri vinarije koje su se prve priključile projektu: Vinarija čaša vina i priča, Izba Jovanović, Vinarija Despotika i Vinarija Virtus. Posetićemo i Ribarsku banju, 100 godina star vinograd prokupca, ali i neki od manastira (u zavisnosti od vremena). Celo putovanje biće protkano pričama i legendama vezanim za dugu i dinamičnu istoriju carigradskog druma. Uživaćemo u novim i mladim vinima, ali i nekim potpuno specifičnim degustacijama koje će nakon naše posete preći u jedinstvenu standardnu vinsko turističku ponudu u Srbiji - obavestila je mr Mirjana Maksimović
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar