Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Zelena debata izazvala budnu pažnju Novosađana

Zelena debata izazvala budnu pažnju Novosađana

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Tribina „Kad se male ruke slože“, u okviru ciklusa Zelena debata, održana je u utorak, 20. februara u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i voditelj tribine bio je Danilo Koprivica.
Dvadesetprva po redu Zelena debata deo je mini serijala „I priroda i društvo“, a priča o ljudima opredeljenim da im život u prirodnom okruženju bude svakodnevica.

Mada na prvi pogled veoma slične, porodične odluke mladih i obrazovanih porodica Rakarić iz Rakovca i Đupovac iz Jevremovca, ipak su u mnogo čemu različite.
Mir i nadahnuće za skladan porodični život i uspešan profesionalni rad Rakarići su našli u zaleđu Novog Sada, naslonjeni na deo blagodeti savremene civilizacije.
Rakarići su, po rečima Ivane Rakarić, živeli u osmospratnici i ta ogromna količina betona ih je psihički „pritiskala“, te su često išli na izlete na Frušku goru. Kada im se ukazala prilika da kupe kuću u Rakovcu, 2014. godine, preselili su se i posle prve noći tamo prospavane, nikada više nisu poželeli da se vrate u grad.
Ivana je diplomirani inženjer arhitekture, a od skora je u potpunosti posvećena porodici i realizaciji njihovog višegodišnjeg sna. Dr Zvonko, vanredni profesor na Katedri za tehničku mehaniku (FTN), teorijska znanja uspešno je iskoristio za konstrukciju tzv. raketne peći, modernog ognjišta u svom domu.
- Peć karakteriše cevasto produženo ložište, usko i dugačko, sklopljeno od dva dela koja su povezana pod pravim uglom. Napravljena je od materijala koji trpi visoku temperaturu i ujedno je zadržava. Lože se grančice, ono što je drvo prirodno odbacilo. Napolje u atmosferu izlazi samo vodena para – objasnio je dr Zvonko Rakarić.
Izbor porodice Đupovac je bio osetno teži. Nada, diplomirani farmaceut i Milan, profesor fizičkog, nisu imali ni stručna ni praktična iskustva u oblasti gradnje, a upustili su se u samoizgradnju velike i veoma atraktivne kuće od slame i trske na svom imanju u Jevremovcu, selu u blizini Šapca.
NJihova velika prednost je u tome što su ispred sebe imali korisna iskustva, a ispostavilo se i prijateljsku podršku Rakarića i arhitekte Vuka Krstića.
- Mi smo napravili koncept po kojem smo totalno nezavisni. Na kraju meseca ne plaćamo ništa, imamo kuću od prirodnih materijala i raketnu peć. U toku poslednjih deset meseci, koliko traje izgradnja, puno vremena provodimo na otvorenom, povećali smo fizičku aktivnost, a to je dobro i za nas i za našu decu. Za sada 30 odsto povrća koristimo iz naše bašte, a biće ga i više – rekao je prof. Milan Ćupovac.
Na kraju Zelene debate, Koprivica je rekao da ovo nije bila samo priča o hrabrim ličnim odlukama i tehničkim aspektima života van urbanih sredina,kada se skromnim sredstvima napravi dom, nego i priča o ljudskoj i profesionalnoj solidarnosti koja je od poslovnih saradnika načinila divne prijatelje.

MSc Miljana Kozarov, PR služba KCNS

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com