Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back KULTURA LIČNOSTI Šandor Šlajf, umetnik koji briše granice između čulnog i misaonog

Šandor Šlajf, umetnik koji briše granice između čulnog i misaonog

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Za svoj način komunikacije da izrazi svoja osećanja, emocije, razmišljanja i pogled na svet, umetnik Šandor Šlajf izabrao je slikarstvo. Ili je ono, stavljajući ga u neposredan dodir sa čudovišnim idejama, koje je lakše doživeti no objasniti, izabralo njega? Bečejac po rođenju, Novosađanin od 1997., mašinski inženjer po profesiji i zaljubljenik u slikarstvo, potpuno se posvećuje tek posle godina rada kao inženjer. Godine 2011. diplomira na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi Vase Dolovačkog, odlučan da svoje bogato slikarsko iskustvo nadogradi i uobliči znanjem. Član je ULUV-a i ESNAF-a, imao je brojne samostalne i kolektivne izložbe u zemlji i inostranstvu.

Sam umetnik kaže da mu je put slikara, bio predodređen, i da je, prema svedočenju njegove majke, pre počeo da crta nego da govori. Sve što nije umeo da kaže nacrtao bi, olovkom na papiru koji je uvek nosio sa sobom, ali i po zidovima... Mala, siromašna i neuka sredina u kojoj je odrastao nije polagala mnogo na njegov talenat. Zato je postao ono što se cenilo, a tek posle i ono, zbog čega ga cene danas. Komunikacija jezikom umetnosti, paralelno sa profesijom, osim uživanja pružala mu je i veću materijalnu korist, te odlučuje da joj se potpuno posveti. - Jedan filozof je rekao da iskustvo dolazi pre znanja. Ja sam taj princip ispoštovao. Prvo sam sticao iskustvo pa sam tek onda, u 55-oj godini upisao Likovnu akademiju, koja je doprinela da svoje iskustvo izbalansiram znanjem. Studenti bez iskustva mogu da imaju problem, da upadnu u zamku, da se zaglave u jednosmernoj ulici kako bi isterali neku svoju poetiku. Profesori ne vole studente sa iskustvom jer, kako preobratiti već formiranog slikara. Međutim, mene je Akademije uspela da promeni, da sagledam gde grešim i da nešto mogu da uradim i drugačije. Sada mi je lakše nego ranije da u svom prepoznatljivom stilu, ispoštujem ono što moja podsvest hoće - objašnjava umetnik, autor slika vrcave energije, iz kojih isijava vedrina, radost zabeleženog trenutka.
Česti motivi njegovih slika, onih po kojim ga publika najviše prepoznaje, su klovnovi, ili oni koji samo tako izgledaju, u nesputanom mizanscenu iz kojeg će svakog trenutka da izađu, ili zasviraju dobro poznatu melodiju na nekom od instrumenata, u rukama nekog od njih. Ali tu su i konji, žene, žanr scene... Motivi su razni, ali svi ispričani u maniru nadrealizma. - Ljudima je dosta duhovno mrtvih predstava, stvaranja slika koje neće niko da okači na zid i u njima da uživa. Čemu to služi? – pita autor, koji je na to davno dao odgovor. Umetnik Šandor Šlajf tražio se u ekspesionizmu, metafizičkom slikarstvu, u vreme kada je dobio atelje u jednoj vešernici, nadrealizmu. Paralelno je radio i komercijalne slike, jer ove druge, bez izložbi i suda kritike, publika nije htela da kupi. - I dan danas u ateljeu imam slike iz svih ovih faza, koje sam radio za „svoju dušu“, koje će naći put do publike. Ovog momenta još nisu spremne. Danas, za razliku od nekad, mogu da pravim slike za „svoju dušu“ koje mogu da prodam - kaže umetnik čije se slike nalaze širom Srbije, na javim mestima ili u privatnim kolekcijama. Kao poznat i priznat pozivaju ga i na razne likovne kolonije, a on bira samo one koje nude najbolje uslove, za druženje, razmenu iskustva i učenje. Smatra da su ovakva druženja neophodna pogotovo za one slične njemu, zatvorenom u svoj atelje od osam ujutru do osam uveče. Voli ono što radi, i jedan je od onih koji živi isključivo od svojih slika. Koliko je publika zainteresovana za njegove slike, pokazuje druga prodajna izložba Šandora Šlajfa i Janoša Mesaroša, održana krajem prošle godine u Maloj beogradskoj galeriji, na kojoj su prodate sve slike oba autora. Slikari na jedinstven način komuniciraju sa publikom. Oni imaju odgovoran zadatak da oponašaju, prenose lepotu koju je lakše osetiti nego definisati. Oni veliki, grade svoju sopstvenu viziju lepote. Šlajf prenosi na platno ideje koje mu se roje u glavi. Kaže da ih je nekada svestan, ali da samo čuče i nedostupne čekaju. Nekada izađe nešto drugo, ali ne to što je bilo unutra. Ima i snova koje ne može da uhvati, koji mu neprestano izmiču. To je dobar znak, znak da ni izbliza ovaj autor svojim slikama nije sve rekao.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com