Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Nenad Grbić: Podrška medija izuzetno važna za menjanje ekoloških i kulturnih navika

Nenad Grbić: Podrška medija izuzetno važna za menjanje ekoloških i kulturnih navika

  • PDF

Povodom VII Međunarodnih DANA ENERGETIKE i INVESTICIJA, 1. i 2. marta u Kongresnom centru Novosadskog sajma, koji će biti organizovan u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i Centralno-evropskim forumom za razvoj (CEDEF), održana je konferencija za medije. Prisutni su istakli da je ovo pravo mesto za lokalne samouprave, firme i kompanije koje posluju ili se delatnošću naslanjaju na oblasti energetske efikasnosti, zelene energije, klimatskih promena, upravljanja vodama, održive i zelene gradnje.

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, gospodin Nenad Grbić, tom prilikom govorio je o obnovljivim izvorima energije, energijama budućnosti i vetroparkovima kao velikoj šansi Vojvodine, pre svega imajući u vidu kvote (500 megavata), odobrene od strane Ministarstva rudarstva i energetike RS, i činjenici da su investicije u vetroelektrane premašile tu kvotu. Šta će i na koji način investitori preduzeti da dođu do kvota, kao i pitanje obezbeđivanje upotrebnih dozvola, je neko drugo pitanje, ali sa aspekta Pokrajine, gospodin Grbić smatra da su to vrlo značajne investicije od oko 600 miliona evra koje prilično doprinose nezavisnosti i energetskoj stabilnosti Vojvodine. Pokrajinski sekretar je podsetio da je prvi vetropark u Vojvodini i Srbiji pušten u rad krajem 2015. godine kod Kule. Tri vetroturbine snage 9,9 megavata (MW), godišnje proizvode 27 miliona kilovat sati zelene energije, što je dovoljno za potrebe blizu 8.000 domaćinstava. U oktobru 2016. pušten je u rad drugi vetropark u Vojvodini, a prvi u južnom Banatu - "La Pikolina" u blizini Vršca, snage 6,6 megavata, koji snabdeva oko 5.500 domaćinstava. Krajem prošle godine puštene su u rad četiri turbine vetroparka „Malibunar“, koje će sa vetroparkom "Alibunar" (treba da bude završen tokom ove godine), imati ukupno 25 turbina snage po 2MW, što će obezbediti dovoljno energije za 43.000 domaćinstava i godišnje smanjiti emisiju ugljendioksida od 130.000 tona. Vetropark „Čibuk 1“ je najveći projekat te vrste u ovom delu Evrope snage 158 megavata, čiji je rok za završetak prva polovina 2019. Sastojaće se od 57 vetrogeneratora koje će isporučiti energiju iz obnovljivih izvora i očekuje se da će projekat snabdevati 113.000 domova električnom energijom, kao i da će smanjiti emisiju ugljen-dioksida za više od 370.000 tona godišnje. Ovaj projekat se smatra ključnim za ekspanziju obnvovljih izvora energije u istočnoj Evropi i stavlja Srbiju na čelo najbrže rastućeg sektora alternativnih izvora energije u Evropi, koja u investicijama, kada je reč o vetroparkovima, trenutno deli deveto i deseto mesto sa razvijenom Norveškom. Prema rečima gospodina Grbića izgradnja vetroparka je pokazatelj da energetski sistem Srbije sigurnim koracima ide ka usaglašavanju proizvodnje električne energije sa proizvodnjom zelene energije na nivou koji postoji u EU. Međunarodni Dani energetike i investicija neće biti posvećeni samo vetroparkovima. Pokrajinski sekretar ističe da se tu biti raznih interesantnih tema, i osim energije vetra, govoriće se o geotermalnim izvorima, energetskoj efikanosti u građevinarstvu i zgradarstvu, rešenjima u sistemu hlađenja, modelima finansiranja energetskih projekata u lokalnim samoupravama i mnoge druge.
- Na Sajmu će biti dosta izlagača, 98 predavača, 26 konferencija i prezentacija na temu novih tehnologija, primera dobre prakse, mera energetske efikasnosti. Govorićemo o prednosti obnovljivih izvora energije i doprinosa zaštiti životnoj sredini. Moram da naglasim da je veoma teško edukovati narod, a put izgradnje ili menjanja ekološke i energetske kulture, naših navika i ponašanja, bez podrške medija bi bio nemoguć – zaključio je gospodin Nenad Grbić.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com