Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE RAKIJA Stara Sokolova: Potrebno više prostora i podrške za stari srpski brend

Stara Sokolova: Potrebno više prostora i podrške za stari srpski brend

  • PDF

„Stara Sokolova“ nastala je na tradiciji porodice Bogdanović iz sela Kostojevići kod Bajine Bašte. Porodicu su zvali i Krivajci, po maloj i neobično lepoj dolini Krivaji, iznad njihovog sela, a njihovom brendu, „Staroj Sokolovoj“ kumovao je Radoslav Bogdanović, nazvaviši ga po srednjovekovnom gradu Soko, takođe iz tog kraja. Ovaj kraj je od davnina bio ponosan na svoju rakiju od šljive, a Bogdanovići su je pravili od stare sorte trnovače.

Kovač Sava Bogdanović je 1830. započeo porodičnu ljubav koja se već sedam genaracija prenosi sa kolena na koleno. Radisav Bogdanović, magistar mašinstva, osnivač i vlasnik „Stare Sokolove“ pre više od 20 godina, mešajući tradiciju i savremene tehnologije uspeo je da vrhunskim kvalitetom postavi na lidersku poziciju na tržištu Srbije.
„Stara Sokolova 12“, top proizvod „Stare Sokolove“ iz porodičnih rezervi sa osam velikih zlatnih medalja na Novosadskom sajmu; „Stara Sokolova 7“ dobijena destilacijom mešavine tradicionalnih i modernih sorti šljiva; „Stara Sokolova 5 lux“ osvajač pet zlatnih medalja na Novosadskom sajmu; „Stara Sokolova 5“ najprodavaniji proizvod kuće „Stara Sokolova“, sa pet zlatnih medalja na Novosadskom sajmu; „Stara Sokolova Dunja“, „Kajsija“, „Vilijamovka“, „Travka“, „Medovina“, „Kleka“, „Vinjak Soko V.S.O.Pm.“, „Vruća“, „Sokolica“, „Etno Sokolica“ i dr., nalaze se u asortimanu „Stare Sokolove“, koja svojim vrhunskim i ujednačenim kvalitetom osvaja priznanja na domaćem i internacionalnom tržištu. Miljan Petrušić, menadžer „Stare Sokolove“ za region Vojvodine i Mačve, nije zadovoljan mestom rakije u Srbiji. On tvrdi da se najkvalitetnije srpske šljivovice nalaze tik uz francuski konjak i škotski viski, ali da iza naših rakija država ne stoji u dovoljnoj meri. Po njegovim rečima, nije iskorišćen kvalitet voća kao preduslova za dobijanje vrhunskih rakija, iako u ovoj proizvodnji leži veliki ekonomski potencijal. Gospodin Petrušić nije zadovoljan ni brojem manifestacija i događaja na kojima proizvođači rakija imaju priliku da predstave svoj proizvod. Zato predlaže da se kvartalno, čak i na mesečnom nivou organizuju degustacije ovog, tipično srpskog proizvoda, da bi se osvestio značaj ovog pića, izgradio standard, da se sa tržišta preplavljenog osrednjim, izdvoje najkvalitetnije rakije, ustanove najbolji srpski brendovi, i na taj način privuku pažnju prvo u državi, regionu a potom i celom svetu. Rakija je dugi niz godina izborila mesto u reprezentativnom poklon-paketu naših zvaničnika, ali ne i u budžetu za značajniju pomoć, podršku njenim proizvođačima. On je pozdravio organizaciju prvog Prolećnog festivala vina, segmenta 85. Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu, na kojem se predstavilo i desetak najuglednijih srpskih proizvođača rakija. To daje mogućnost brojnim domaćim i ino gostima da posete, degustiraju i upoznaju jedinstven i originalan srpski proizvod i možda preduzmu određene poslovne korake. „Stara Sokolova“ 70% svoje proizvodnje izvozi na strana tržišta, pa se tako ovaj brend nalazi na svim kontinentima.
Ono što je svakako primer koji treba slediti je identičan kvalitet rakija „Stara Sokolova“, bez obzira da li je namenjen domaćem ili ino tržištu.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com