Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA Vodnjan, mesto najboljeg extra devičanskog maslinovog ulja na svetu

Vodnjan, mesto najboljeg extra devičanskog maslinovog ulja na svetu

  • PDF

Još u vreme Rimljana u Istri se proizvodilo maslinovo ulje koje se izvozilo po celom carstvu. Prema navodima najvećih autoriteta iz ove oblasti, Istra je jedna od tri regije, uz Toskanu i Lago di Garda, na najsevernijoj tački, 45. paraleli, na kojoj raste maslina, na kojoj se proizvodi ulje s najviše antioksidanasa, politanola, ukratko - najbolje maslinovo ulje na svetu. O svojstvima maslinovog ulja iz Vodnjana (Istra), njegovom mirisu, svežini, gorčini, pikantnosti..., godinama unazad svedoči vodeći svetski Extra Virgin katalog, koji ova ulja stavlja među 500 najboljih.

- Sa područja Vodnjana u top 500 našla su se čak 15, a iz cele Istarske županije 80 ulja, što znači da je 15 - 20 procenata našeg udela u produkciji najboljih svetskih maslinovih ulja i potvrda da su Istra i Vodnjan vodeće destinacije po proizvodnji maslinovog ulja svetskog kvaliteta. Na teritoriji našeg grada imamo nešto više od pola miliona stabala maslina i zato nikada nećemo moći da proizvedemo dovoljne količine i zadovoljimo potrebe supermarketa. To nam nije ni cilj. Cilj je da ljudi znaju da u Istri, odnosno Vodnjanu mogu naći najbolji proizvod ako govorimo o kvalitetu extra devičanskog maslinovog ulja - kaže gospodin Filip Macan, pročelnik grada Vodnjana, koji je predvodio odabran tim od petnaestak proizvođača tipičnih proizvoda ovog kraja, među kojima su najbrojniji bili maslinari i vinari, na 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, u hali Master u Novom Sadu. Njihov nastup na sajamskoj priredbi, potaknut uspešnom turističkom saradnjom regija Istre i Vojvodine, odnosno Srbije, bila je i pozivnica na XIV Dane mladog maslinog ulja, manifestaciju koja će biti održana treće nedelje novembra u Vodnjanu. Trodnevni događaj od 16 - 18. novembra okupiće 100 proizvođača maslinog ulja i oko 200 uzoraka mladog maslinovog ulja. Suština manifestacije je da se neposredno nakon berbe, tokom oktobra i početkom novembra, promoviše mlado ulje i njegova primena u gastronomiji. Sastavni deo manifestacije je Gastro Show, kuhinja u kojoj će se neprestano smenjivati preko 150 kuvara vrhunskih restorana i hotela, lokalnih i inostranih. Svako od njih će na licu mesta pripremati neko od jela, od predjela do deserta, po originalnim receptima, uz prezentaciju načina upotrebe mladog maslinovog ulja. Biće održano i nekoliko stručnih predavanja, organizovan Oil Bar sa svim uljima sa manifestacije, i somelijerima koji će govore o njihovim odlikama i kvalitetu. - Dane mladog maslinovog ulja pokrenuli smo 2005. godine s jasnom vizijom šta želimo postići. Vodnjan je već tada bio top destinacija po proizvodnji extra kvalitetnog maslinovog ulja i videli smo da ono ima sjajnu budućnost. Manifestacija je mesto svojevrsne provere ovog našeg proizvoda, koje je i hrana i njen dodatak, i zato je važno da bude prisutan kao proizvod koji će se koristiti u domaćinstvima ali i u svim restoranima, hotelima, na svim eventima u Istri i našem gradu - objašnjava gospodin Macan. Nema tačnih podataka koliko su ovi proizvodi zastupljeni na srpskom tržištu, jer maslinari nastupaju samostalno, a neki od njih izvoze u 50-tak zemalja. Maslinovo ulje Chiavalon je desetak godina prisutno u Srbiji, a na policama marketa sa delikatesnim proizvodima i u kuhinjama restorana zastupljeni su i drugi proizvođači iz ovog kraja. Prema saznanjima gospodina Macana, najveće količine maslinovog ulja iz Vodnjana kupuju srpski turisti „na kućnom pragu“ u poseti Istri.
Gradić Vodnja smešten je na jugu Istre, desetak kilometara severno od Pule, i dvadesetak od Rovinja. U njemu živi oko 1.000 stanovnika, koji se na teritoriji od 100 km² bave pretežno poljoprivredom, maslinarstvom, po čemu su jedni od najboljih na svetu. Extra devičansko maslinovo ulje dobija se od autohtonih sorti vodnjanske Buže, muške i ženske (Buža puntoža i Buža minuda), a meštani kažu da je zato ono tako posebno. Grad je do danas sačuvao srednjovekovni izgled, s vežama i uskim, krivudavim uličicama popločanim kaldrmom i kućama sa pročeljima od obrađenog kamena i prepoznatljivim gotsko-venecijanskim renesansnim i baroknim stilom, te brojnim crkvama bogatim relikvijama. Predivni maslinjaci, uz padinu, koja u dužini od devet kilometara „spušta“ ovaj grad na morsku obalu, daju krajoliku Vodnjana poseban šarm.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com